Femen – ett lag som förtjänar att lyftas fram

I morgon invigs fotbolls-EM i Ukraina. President Viktor Janukovitjs stora föreställning.

Kyivs arena är den dyraste i hela Europa, ändå byggdes den av de lägst betalda byggnadsarbetarna. Något som illustrerar situationen i hela Ukraina, ett land med enorma klyftor. I Kyiv går de skamlöst rika oligarkerna, i koldistrikten de fattiga barnarbetarna.

 

Men president Janukovitj har putsat fasaderna. Nu börjar hans Europamästerskap. Han älskar fotboll och kommer säkert att följa många matcher från vip-läktaren, även om det kommer att eka tomt omkring honom. Många västeuropeiska ledare har valt att bojkotta EM för att de helt enkelt inte vill sitta på ­hedersläktaren tillsammans med Viktor Janukovitj.

Låt oss hoppas att de svenska fotbollsspelarna inte heller ställer upp några ­regimvänliga jippon.

Den ukrainske presidenten anklagas för ett odemokratiskt styre i ett land där kaos och korruption råder. Han kastar sina politiska motståndare i fängelse. För ett år sedan åtalades hans främsta motståndare Julia Tymosjenko för maktmissbruk sedan hon skrivit under ett gaskontrakt med Ryssland. Hon dömdes till sju års fängelse, ett straff som inte har några proportioner vare sig hon är skyldig eller oskyldig. 

 

Det har gått åtta år sedan den orangea revolutionen då folket röstade bort den ryssvänlige Janukovitj. Nu är han till­baka, och inför fotbolls-VM slår han ut med armarna och säger att landets vackra kvinnor är turistindustrins tillgång.

Om det är något lag som förtjänar ­mediernas uppmärksamhet under EM ­är det feministgruppen Femen som gjort sig kända för sina nakendemonstrationer. Alla protester mot regimen måste uppmärksammas. EM spelas i ett odemokratiskt land. Idrott och politik hör ihop.

Via: aftonbladet.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~N5ntH$17P

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply