1990'lardan itibaren eski Doğu Bloku ve eski Sovyet ülkelerinden pek çoğu fuhuş sektörü ve seks turizmiyle anılır olmuştu.
Ukrayna da bu "şöhret"ten payını alan ülkelerden.
Yasalarla fuhuş tamamen yasaklanmış durumda ama Kyiv'de Borispol Havaalanı'na indiğinizde elinize geçen kent rehberi kitapçıkların arka kapaklarında Ukraynalı hayat kadınlarının resimleri ve telefon numaraları yer alıyor.
Kentin ana caddesinde yürürken elinize tutuşturulan kartlarda da yine hayat kadınlarının ve erotik masaj salonlarının telefonlarını görürsünüz.
Ukrayna'ya her yıl 15 milyon civarında yabancı ziyaretçinin geldiği söyleniyor.
Resmi verilerde belirtilmese de, Ukrayna basınına göre, ülkeye yapılan ziyaretlerin önemli bir bölümü, seks turizmi amaçlı.
Güneydeki bölgeler haftasonları yakın çevredeki ülkelerden ziyaretçi akınına uğruyor.
Ziyaretçilerin önemli bir bölümünü de Türk vatandaşları oluşturuyor.
Kadınlar Günü'nde Türkiye'de
Ukrayna'nın seks turizmi ve fuhuş sektörü ile anılır olması ve yabancı uyruklu erkeklerin Ukraynalı kadınlara para karşılığında cinsel ilişki teklifinde bulunmaları, Ukraynalı bir grup genç kadının FEMEN adlı bir örgüt kurmasına neden oldu.
Üç yıl önce FEMEN üyeleri, Türk Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenleyerek, Türk makamlarını, Türk erkeklerini "Ukraynanın genelev olmadığı konusunda bilinçlendirmeye" çağırmıştı.
O tarihlerde FEMEN üyelerine, neden Türkleri hedef aldıklarını sorduğumda, bana Türkiye ile ilgili özel bir sorunlarının olmadığını, fakat Türkiye'den Ukrayna'ya çok sayıda ziyaretçinin gelmesi ve fuhuşla ilgisi olmayan Ukraynalı kadınlara da Türk erkekleri tarafından sıkça para karşılığı cinsel ilişki teklif edilmesi nedeniyle Türkiye vurgusunun daha öne çıktığını söylemişlerdi.
Aradan geçen sürede Ukrayna'da yönetim değişti ve FEMEN seks turizmi eylemlerinden çok iktidarı protesto gösterilerine ağırlık verdi.
Ayrıca, son bir yıldır, çeşitli Avrupa ülkelerinde, siyasi veya ekonomik konuları hedef alan gösteriler düzenledi.
Şimdiyse, 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul'da gösteri düzenlemeye hazırlanıyor.
Türkiye'de çeşitli haber portallarına tıklanma rekorları kırdıran FEMEN üyelerinin Türkiye'ye gideceklerini öğrenince, hareketin başkanı Anna Gutsol'la buluştum ve kısa bir söyleşi yaptım.
Neden çıplak eylem?
İlk olarak, neden çıplak protesto yapmayı seçtiklerini sordum.
Gutsol, erkek egemen kültürün hakim olduğu toplumlarda bir kadının kendilerinin karşısına geçip soyunarak eylem yapmasının bir erkek açısından son derece aşağılayıcı olduğu ve etkisinin diğer her türlü gösteriye göre çok daha şiddetli olduğu yanıtını veriyor.
Ukrayna'da siyasi içerikli gösterilere ağırlık vermelerinin nedeninin de, kendilerinin belli bir partiyi desteklemesinden değil, "ülkede genel demokratik özgürlükler olmadan kadının özgürlüğünden bahsedilemeyeceğini" düşünmeleri olduğunu söylüyor.
"Biz, kendimizi sol çizgiye daha yakın görüyoruz. Yanukoviç yönetimini eleştirmemiz, bizim eski Başbakan Yulya Timoşenko'yu desteklediğimiz anlamına gelmez. Onun zamanında da bu ülkede çeşitli sorunlar vardı" diyor Anna Gutsol.
FEMEN lideri, eylemlerinin toplumda istedikleri yankıyı bulup bulmadığı sorusuna ise toplumun tamamında olmasa bile belli bir bölümünde kadının seks nesnesi olarak görülmesine karşı bir bilinçlenmenin oluşmaya başladığı gözlemini aktararak yanıt veriyor:
"Burada, sivil toplum kültürü zayıf. İnsanların çoğu başka insanlar veya fikirler için birşeyler yapmanın önemini göremiyor. Fakat bizim yaptığımız eylemler toplumda birşeyleri değiştirmeye başladı."
Moskova'da eylem
Gutsol, söyleşimiz biterken bana, "Haftasonu görüşemeyebiliriz, Moskova'da olacağım. Fakat ne yapacağımızı sana söylemeyeceğim, televizyondan izlersin" dedi.
Pazar günü onları televizyonda Rusya devlet başkanlığı seçimlerinde Vladimir Putin'in oy kullandığı sandıkta protesto gösterisi yaparken gördüm.
Kimileri FEMEN'i sadece şov yapmayı amaçlayan bir grup genç kız olarak görüyor.
Ukraynalı kadın yazarların bazıları da, Ukrayna'nın seks turizmi ile özdeşleşmesinde asıl hatanın Ukraynalı kadınlardan kaynaklandığını savunuyor.
Buna karşılık, Ukraynalı arkadaşlarımın pek çoğu, bu eylemlerin toplumda yavaş yavaş ses getirmeye başladığı görüşünde. (Deniz Berktay/BBC Kyiv)
Via: acikgazete.com
Short link: Copy - http://whoel.se/~jZEHQ$fB