Femen-activiste Sbouï vrijgepleit van minachting – blijft vastzitten

Buitenland

De Tunesische justitie heeft bepaald dat er onvoldoende reden is om de Tunesische Femen-activistische Amina Sbouï te vervolgen voor minachting van gevangenisbewaarders. De activiste van de topless opererende vrouwengroep blijft wel nog vastzitten in afwachting van een aanklacht voor het ondermijnen van de goede zeden en het ontheiligen van een begraafplaats, zo meldt haar advocaat volgens persbureau AFP.

Op 22 juli moest de activiste voorkomen voor minachting van gevangenisbewaarders. Die hadden aangifte tegen haar en een medegevangene gedaan. De verdediging vroeg daarop een annulering van de vervolging en vrijspraak aan vanwege "ernstige procedurele gebreken" in de zaak. De aangifte van minachting zou zijn gedaan omdat Amina openbaar had gemaakt dat gevangenen slecht werden behandeld en werden gemarteld.

Volgens haar advocaat is het "een overwinning" dat deze aanklacht komt te vervallen. "Justitie begint te begrijpen dat ze oneerlijk wordt vervolgd." Ook de moeder van Sbouï verklaarde tegenover AFP blij te zijn met het besluit: "Ik heb mijn vertrouwen in het recht herwonnen."

Amina Sbouï, ook bekend als Amina Tyler, is lid van de vrouwenrechtengroep. Ze zit sinds 19 mei vast omdat ze op een muur bij een begraafplaats in de stad Kairouan 'Femen' gespoten, terwijl ultraconservatieve moslims daar een conferentie wilden houden. In afwachting van een officiële aanklacht zit ze nog vast.

In maart plaatste de Tunesische foto's van zichzelf met een ontbloot bovenlijf op Facebook om actie te voeren tegen de onderdrukking van vrouwen. "Mijn lichaam is van mij, en representeert niemands eer", stond in het Arabisch over haar borsten geschreven. Amina’s foto’s zorgden voor ophef in zowel de Arabische als de westerse wereld. In Tunesië werd Amina uitgescholden en bedreigd – islamitische fundamentalisten riepen zelfs op tot steniging. In Europa en de VS plaatsten feministen uit solidariteit met Amina ook topless foto’s op Facebook.

Lees meer over:
Amina Sboui Amina Tyler Femen

Open all references in tabs: [1 - 4]

Via: nrc.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Gv9CR$3rD

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply