Femen-activistes ‘ontvoerd’ en ondervraagd door politie

Alexandra, Yana en Anna trokken vrijdag naar Donetsk voor de wedstrijd Oekraïne-Frankrijk. Bij het stadion zouden ze naakt protesteren tegen Euro 2012 zoals ze de laatste weken al vaker deden. De meisjes protesteren tegen het voetbalevenement omdat het volgens hen een nog grotere boost geeft aan het sekstoerisme in Oekraïne.

Aangekomen in Donetsk werden de meisjes echter achtervolgd door zo'n vijftien mannen. Alexandra kon nog net bellen naar het Femen-hoofdkwartier om dat te vertellen, daarna verloor de organisatie elk contact.

‘We hebben urenlang gebeld naar de politie in Donetsk om te vragen of zij de meisjes hadden opgepakt', vertelt Inna Shevshenko. ‘Zij zeiden dat ze nergens van wisten. De Donetsk-regio staat bekend als het gangstergebied van Oekraïne. We waren dan ook heel ongerust', zegt ze, nog altijd duidelijk onder de indruk.

Na een onrustige nacht kreeg Femen dan toch een telefoontje van Alexandra om te zeggen dat ze op het treinstation van Donetsk waren afgezet. ‘Ze vertelde dat ze met veel geweld opgepakt waren door de mannen die hen achtervolgden en in auto's waren gestopt. Wat later werden ze afgezet op het politiestation, waar hun telefoons werden afgepakt', vertelt Inna. ‘Anna werd in het gezicht geslagen toen ze haar telefoon niet wou geven. Ze zijn in totaal meer dan negen uur ondervraagd.'

De Oekraïense politie bevestigde intussen dat zij de meisjes gearresteerd hebben, maar ontkende elk fysiek geweld. ‘Nu geeft de politie ineens wel toe dat ze hen opgepakt hebben. Het zou amper anderhalf uur geduurd hebben en de meisjes zouden de hele tijd hun telefoon bij zich gehad hebben.

Via: nieuwsblad.be


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~rtGpP$1An

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply