Femen-aktivister greps i UkrainaTre aktivister från den ukrainska kvinnorörelsen Femen samt en fotograf greps och misshandlades i går i samband med ryska presidenten Vladimir Putins besök i Ukraina.

I helgen firas att det är 1025 år sedan bland annat det som i dag är Ryssland, Vitryssland och Ukraina antog kristendomen, och polisen har gått hårt fram för att hindra aktivisterna från Femen att förstöra festligheterna.

Enligt aktivisternas advokat greps de tre kvinnorna samt en manlig fotograf när de i går eftermiddag skulle ge sig av för att dokumentera sin planerade aktion i samband med högtidligheterna i Ukrainas huvudstad Kyiv.

De fyra greps av civilklädda personer. Därefter kom polisen, och aktivisterna samt fotografen fördes iväg till en polisstation. Enligt advokaten misshandlades de med sparkar, och fotografen ska ha skadats i huvudet.

De hölls inlåsta över natten och riskerar nu 15 dagars arrestering för lindrig huliganism.

Både Rysslands president Vladimir Putin och den ryskortodoxa kyrkans överhuvud patriark Kirill, också på plats i Ukraina, har tidigare varit mål för Femen-aktivisternas spektakulära aktioner som kännetecknas av att de är barbröstade med budskap skrivna på sina kroppar.

På Femen:s hemsida kallas presidenten och patriarken för demokratins och frihetens främsta fiender. Under ett Tysklandsbesök i april i år möttes Vladimir Putin av texten "Fuck dictator" skrivet över bröst och mage på en av aktivisterna. Förra året lyckades en av dem att ta sig fram till patriark Kirill med texten "Kill Kirill" på ryggen.

I Ukraina har man nu gjort allt för att något liknande inte ska upprepas.

Tidigare i veckan misshandlades en annan person knuten till gruppen mycket svårt i Kyiv. Han befinner sig fortfarande på sjukhus. Gruppens ledare attackerades när hon satt på ett kafé i går.

I en kommentar på hemsidan lägger aktivisterna ansvaret för attackerna på president Vladimir Putin.

Organisationen Femen har med sina barbröstade aktioner för mänskliga rättigheter och för demokrati fått spridning över världen. Nyligen fängslades - och släpptes – tre franska aktivister i Tunisien efter att de demonstrerat till stöd för en fängslad Tunisisk Femen-aktivist.

 

Via: sverigesradio.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~7rzzk$3pY

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply