FEMEN haalt kruis neer voor Pussy Riot

FEMEN haalt kruis neer voor Pussy Riot

Feministische Oekraïense protestgroep toont steunt aan Russische punkbandgroep 

De veroordeelde bandleden van Pussy Riot kregen vandaag steun van de FEMEN. De feministische Oekraïense protestgroep, die altijd op een ludieke manier protest voert, velde op de dag des oordeels voor de punkbandgroep een eigen oordeel. Activiste Inna Shevchenko hoefde maar één keer te oefenen met de elektrische zaag.

Met het omzagen van het kruis op het Onafhankelijkheidsplein in Oekraïne wil FEMEN de kerk vragen een eind te maken aan het dictatorschap van Poetin. Ze willen dat de Russische kerk ruimte vrijmaakt voor de ontwikkeling van democratie en vrijheid voor vrouwen. 

Vandaag kregen Jekaterina Samoetsevitsj (30), Maria Aljochina (24) en Nadezjda Tolokonnikova (22) twee jaar strafkamp wegens 'door religieuze haat gevoed hooliganisme'. De vrouwen zaten sinds maart vast omdat ze tijdens een concert in Moskou een 'punkgebed' hadden uitgeschreeuwd in een orthodoxe kerk. Zo riepen ze leuzen als 'Heilige maagd Maria, verlos ons van Poetin'. 

De rechter oordeelde vandaag dat de punkbandleden met hun actie de gevoelens van gelovigen ernstig hebben gekwetst. Daarvoor hadden ze maximaal zeven jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, maar omdat ze moeders van kleine kinderen zijn, hebben de aanklagers niet de zeven jaar cel geëist. 

De feministische Oekraïense protestgroep FEMEN is binnen korte tijd wereldwijd bekend geworden om hun topless protestacties. De vrouwen protesten tegen de vrouw als sekssymbool, old-boys networks en totalitaire en dictatoriale regimes. De media houden van hen om hun manier van actievoeren, maar de dames hebben wel degelijk een interessante boodschap. De Finse televisie maakte een documentaire over de vrouwenrechtenorganisatie FEMEN.

Via: joop.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Xcz1U$1Tm

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply