Femen-Jenny omringades av polis

Under förre statsministern Fredrik Reinfeldts Almedalstal förra året greps flera Femen-aktivister under Fredrik Reinfeldts tal efter att ha blottat brösten och försökt ta sig upp på scenen. Svenska grundaren Jenny Wenhammar var en av dem som greps men hon släpptes senare samma natt.

Jenny Wenhammar står åtalad misstänkt för förargelseväckande beteende för en aktion under en manifestation mot islamfientliga Pegida i Malmö i vintras.

I år är hon tillbaka i Almedalen och berättar hur hon söktes upp av flera poliser under Centerledaren Annie Lööfs tal.

- Jag satt på andra sidan dammen under talet. Det kom minst sex stycken som omringade mig och satte sig ned och frågade om jag kände igen dem. Det gjorde jag inte men de sa att de kände igen mig. De sa att de skulle sitta där med mig och ställde lite frågor, säger hon.

Vad frågade de?

- De frågade om det skulle hända något och då svarade jag att jag naturligtvis inte skulle svara på det om det vore så, säger Wenhammar.

Hade du tänkt göra något under talet?

- Det är ingressant för mig att titta och se hur det fungerar under avspända former till en annan gång, säger hon.

Har ni någon planerad aktivitet?

- Det skulle jag inte säga.

Wenhammar, som tidigare varit aktiv inom Miljöpartiet, säger att hon är i Visby framför allt av privata skäl. Hon har inget emot polisens agerande men reagerar på säkerhetsnivån.

- Egentligen tycker jag att det är för låg säkerhet här. Inga metalldetektorer utan det bygger på deras förkoll, säger hon.

Polisen bekräftar att "civila enheter" kontaktat aktivister från Femen.

- Vi har ju träffat på aktivister men att omringa har vi inte gjort. Men vi har varit framme och pratat med dem och sagt hej och så vidare under treviga förhållanden, säger Peter Matilainen, polisinsatschef Almedalen.

Varför gör ni det?

- Femen gjorde ju en manifestation förra året och så vet vi att de här. Då säger vi hej, vi är här vi också. Det var inget mer med det utan det var ett trevligt samtal, säger han.

För att förhindra att obehöriga tar sig fram till scenen har man olika former av säkerhetsåtgärder - både uniformerad och civil personal.

Har ni indikationer på att det kommer hända något från Femens håll?

- Är de på plats kanske de tänkt göra någon form manifestation och det får vi handskas med det då. Det kan ju vara en helt fredlig demonstration. Då hjälper vi dem med det, säger han.

 

 

Via: expressen.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~EtGpP$6Cr

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply