Femenaktivist misshandlad vid protest mot fundamentalistisk islam

Det är inte okej att slå sin hustru. Foto: Ruptly

FRANKRIKE Två kvinnor från den feministiska organisationen Femen, kända för sina barbröstade aktioner, protesterade på lördagen mot budskapet att kvinnan skall underkasta sig mannen inom islam. Resultatet blev våldsamt.

Under helgen anordnades en konferens i Pontoise nordväst om Paris på temat kvinnans roll i islam. Konferensen var kontroversiell redan innan den gick av stapeln, och en petition om att stoppa den hade samlat 6000 underskrifter. Anledningen var inte minst att en av de inbjudna talarna var Nader Abu Anas som gjort sig känd för att påstå att kvinnan skall underkasta sig mannen, och att våldtäkt inom äktenskapet är legitimt.

På lördagskvällen, medan två imamer höll ett anförande om huruvida det var rätt eller inte att slå sin hustru, stormades scenen av två kvinnor, nakna från midjan upp och med slagord skrivna på sina kroppar: “Jag underkastar mig ingen, ingen äger mig” och “Jag är min egen profet”. En av dem greppade mikrofonen och på franska och arabiska ropades slagorden ut. Imamerna klev lite vilset åt sidan medan scenen fylldes med uppretade besökare och personal. Det skreks “smutsiga horor” och “döda dem” i lokalen. Den ena kvinnan fördes snabbt undan av en säkerhetsvakt medan den andra stod kvar. Hon fälldes till golvet av mobben och fick motta slag och sparkar medan hon låg ned.

Inna Shevchenko, talesperson för den franska grenen av Femen, säger att hon är tacksam för att polisen på plats kunde skydda kvinnorna från värre följder. Aktivisterna togs i förvar och förhördes av polis, men släpptes senare under kvällen.

Kvinnornas identiteter är inte fastställda, men enligt Inna Shevchenko skall de vara 25 respektive 31 år gamla och vara av algerisk och tunisisk härkomst.

Femen grundades 2008 i Ukraina för att protestera mot diktatur, religion och utnyttjande av kvinnors kroppar. Organisationen är nu baserad i Paris, men har grenar i många länder, inklusive Sverige. Här har vi kunnat se aktioner vid bland annat Södermalmsmoskén, Ryska ambassaden och den svenska Pegida-demonstrationen. I Sverige är det framför allt tidigare riksdagskandidaten för Miljöpartiet, Jenny Wenhammar, som blivit Femens ansikte utåt.

Inna Shevchenko var för övrigt en av talarna, tillsammans med Lars Vilks, som utsattes för terrorattacken i Köpenhamn i februari.

Filmen nedan, från Ruptly, visar vad som hände i Pontoise.

Via: nyheteridag.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~HpW5L$6IQ

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply