Femenaktivist pryder franska frimärkenMarianne är den franska republikens symbol. När det i dagarna skulle ges ut ett nytt frimärke med Marianne tog man Inna Schevchenko, chef för feministgruppen Femen i Frankrike, som förebild. Men detta har inte gått obemärkt förbi, utan skapat starka protester.

- Jag bojkottar det nya frimärket som symboliserar Marianne. Inna Shevchenko är inte värdig att representera Frankrike, tycker Jolanta som handlat frimärken på ett av Paris närmare hundra postkontor.

Främst inom extrema högern och bland motståndarna till Gay-äktenskap har man uppmanat till bojkott av det nya frimärket. Även på vissa högertidningar protesterar man. Kritikerna anser att Shevchenko är vulgär som genomför sina protester topless.

Marianne är en viktig symbol för den franska republiken. Enligt myten ska Marianne ha slagits med nakna bröst på barrikaderna under den franska revolutionen. Titt som tätt ger den franska posten ut frimärken som föreställer Marianne. Inna Shevchenko som alltså stått som modell för den senaste utgåvan, leder feministgruppen Femen i Frankrike.

Frimärket föreställer hennes ansikte och röstades fram bland tre alternativ av 1000 franska skolungdomar. Resultatet av tävlingen presenterades av President Hollande för bara ett par dagar sedan. Polemiken startade strax därpå, men Olivier Ciappa som ritat det uppmärksammade frimärket, försvarar det.

- 1789 kämpade Marianne med nakna bröst för frihet, jämlikhet å broderskap. Hon var en Femen före sin tid, ger han som förklaring till valet av Shevchenko.

Här om dagen kritiserade Shevchenko Ramadan på twitter - detta i ett försök att stödja Femen-medlemmen Amina Sboui i Tunisien som hotats till livet efter att ha publicerat en bild på sin nakna överkropp.

Företrädare för olika muslimska organisationer uppmanar också till bojkott av frimärket nu å man anklagar Shevchenko för att vara fientligt inställd till islam. Själv avfärdar hon kritiken med att feminism inte är förenligt med någon religion över huvudtaget.

Shevchenko säger sig dock vara stolt över att ha varit modell för frimärket. Till fransk radio säger hon att det är en stor glädje att veta att varje gång en fascist, en extremist eller en homofob skickar brev, så måste han slicka på stjärten på frimärket som föreställer en frihetskämpande Femen.

Johan Tollgerdt
kulturnytt@sverigesradio.se

Via: sverigesradio.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~g4X3c$3g8

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply