Femenaktivist visade brösten för domstolen

I samband med demonstrationen mot den islamfientliga rörelsen Pegida i Malmö i vintras visade hon upp sin bara överkropp. Över bröstkorgen hade hon skrivit "No pegidazation".

Brottsligt, menar åklagare Sigrid Stengel, som hävdar att Jenny Wennhammar har gjort sig skyldig till förargelseväckande beteende. Därför bör hon straffas med böter.
– Vi är skyldiga att följa lagen och det beteendet att hon visar sina bröst hade kunnat förväntas att väcka förargelse hos allmänheten. Det är på sättet hon framfört åsiktsyttringen, sa åklagaren till tidningen i måndags.

På tisdagseftermiddagen var det huvudförhandling vid Malmö tingsrätt. Ett femtontal aktivister från Femen slöt upp för att visa sitt stöd. Det hade tingsrätten inte väntat sig och i hall hast fick en ny förhandlingssal skakas fram så att alla fick plats.
– Det känns fantastiskt. Jag hoppas att vi kan ändra rättspraxis i Sverige 2015, sa Jenny Wennhammar innan hon klev in i rättegångssalen.

Under förhandlingen berättade Jenny Wenhammar att hon använder sin kropp som politiskt verktyg.
– Jag är förvånad att jag ens sitter här. Det är ju som ett skämt. Män får ju vara barbröstade, både i sitt yrke och på fritiden. Jag känner inte till att någon man har åtalats för det. Det är konstigt att vi har olika lagar på grund av hur våra kroppar ser ut, sa hon till rätten.

Så reste sig plötsligt en åhörare, Frida Andersson, och visade upp sina bara överkropp för alla. Ovanför brösten hade hon skrivit "Disturbing?", vilket kan översättas till "Stötande?".
– Nej! Ta på dig, skrek rättens ordförande Anders Aurell.

En kort stund senare fördes Frida Andersson ut av två ordningsvakter. Samtidigt skrek hon:
– Detta är politik.

Om hon kommer att polisanmälas och senare åtalas för förargelseväckande beteende är ännu oklart. Men enligt vakterna på tingsrätten har de inte gjort någon polisanmälan.
– Jag visste att hon skulle visa brösten, sa Jenny Wenhammar när rättegången avslutades.

Om Jenny Wennhammar frias eller fälls avgörs om vecka. Då faller domen.

Via: hd.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~8x1ZT$6FF

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply