Femens alla fel – Barometern

Ledare
i går 07:30
| Uppdaterad i går 09:31

Under torsdagens mässa i Katolska domkyrkan i Stockholm sprang tre aktivister från nätverket Femen in och började klä av sig.


Femenaktivisterna kränker mötes- och religionsfriheten. Bilden tagen vid en mer förståelig protest vid ryska ambassaden i Stockholm.

I samband med celebrerandet av nattvarden visade aktivisterna skylten ”Catholic church out of my body”, och andra meddelande som målats på deras kroppar. Motivet var, säger aktivisterna i efterhand, att protestera mot de nya mer restriktiva abortlagarna i EU-landet Spanien.
Då hade ju rimligen en annan plats några kilometer därifrån varit mer lämplig än helgedomen på Söder. På Djurgårdsvägen ligger nämligen ­Spaniens ambassad. Protesterna i den Katolska domkyrkan bär därför en dimension av kollektiv anklagelse. På vilket sätt kan nattvardsfirande kato­liker i Stockholm och Sverige göras ansvariga för utgången i ett demokratiskt val i Spanien?

Det är inte första gången som Femen genomför aktioner i religiösa rum. I juni genomfördes en liknande protest mot den närliggande moskén vid Medborgarplatsen. Inte heller då förmådde aktivisterna skilja mellan samfund och stater. Protesternas riktades då mot det muslimska brödraskapets vanstyre av Egypten i allmänhet och des medeltida kvinnosyn i synnerhet. Även om ledande företrädare för det muslimska samhället i Sverige anklagats för samröre med sagda brödraskap är det fördomsfullt att kollektivansluta bönedeltagare till denna ­shariagruppering. Genom sina marscher förstärker därför Femen splittringstendenser i samhället. De pekar ut religiösa grupper – kollektivt – som i det senare fallet som anhängare av en brödraskapsledare i Kairo. Intresset för dialog med till nya svenskar från muslimska länder ter sig vara nära nollpunkten.

Självfallet måste man förstå Femens arbete med hänsyn till dess historia och bakgrund. Metoderna har vuxit fram i diktaturens aska i länder där yttrandefrihet och mötesfrihet är lång­tifrån givna. Till bilden hör självklart också kvinnors utsatta position i forna Sovjetrepubliker och även icke att förglömma förföljelsen av hbtq-personer. Men det går inte att acceptera några av de grundläggande rättigheterna och samtidigt vända ryggen åt andra, som mötesfrihet och religionsfrihet.

Det ligger bibliskt uttryckt ett Ararats berg mellan Femen och rasistiska grupper – ofta kvinnohatande – som allt oftare angriper moskéer, syna­gogor och kyrkor i Sverige så till den grad att religionsfriheten är under attack. Men effekterna är desamma. Protesterna inne i ett bönehus riktas direkt mot människors direkta övertygelse. Om det är någonstans trygghet och stillhet ska råda är det i helgedomarna. Det är där man möts i sorg eller glädje. Varken grisfötter eller nakna demonstranter ska kränka de välsignade rummen.


Martin Tunström
martin.tunstrom@barometern.se
Telefon: 0408-59211


På Barometern.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Barometern.se. På tider då Barometerns webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på Barometern.se

Barometern.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på Barometern.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Barometern som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Aktivera javascript för att se kommentarer på denna sida.

Disqus

Open all references in tabs: [1 - 6]

Via: barometern.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~T2ega$4nS

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply