Foto’s: topless demonstratie bij Homomonument in Amsterdam tegen Poetin

Bij het Homomonument in Amsterdam hebben maandag vrouwelijke activisten van Femen Holland topless geprotesteerd. Het protest is gericht tegen de Russische president Vladimir Poetin en de leider van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Kirill. De actievoersters demonstreren voor vrijheid van meningsuiting en tegen de openlijke heksenjachten die in Rusland plaatsvind op homoseksuelen.

Aan het protest dat een klein kwartiertje duurde, deden vier vrouwen mee. Ze droegen bloemenkransen om hun hoofd en hadden teksten als Free Speech, Free Russia en Fuck Dictator op hun blote lijf geschreven. Ook riepen ze soortgelijke leuzen en hielden ze tekstbordjes omhoog. Femen Holland wilde met de actie in Amsterdam solidariteit betuigen met actievoerders in Rusland en Oekraïne die niet mogen demonstreren tegen antihomowetten in deze landen en worden bedreigd.

De actievoersters van Femen Holland zeiden te demonstreren voor vrijheid van meningsuiting en tegen de openlijke heksenjachten die in Rusland op homoseksuelen zijn geopend. "De LGBT-gemeenschap in Rusland en Oekraïne is openlijk doelwit geworden van agressie en fysiek geweld'', stelden de vrouwen.

De demonstratie in Amsterdam verliep zonder problemen en trok veel bekijks van onder meer toeristen die in een lange rij voor het Anne Frank Museum stonden. Na afloop van de korte demonstratie bedankten de vrouwen een politieagent die toezicht hield. Een mannelijke omstander wilde met ontbloot bovenlijf meedoen aan de demonstratie, maar dat wist de agent te voorkomen.

Een van de betogers, de oorspronkelijk uit Oekraïne afkomstige Yelena Myshko, toonde zich na afloop tevreden over het protest. "Ik ben heel blij dat vrijheid van meningsuiting hier bestaat in Nederland. Poetin: zo kan het ook. We zijn geen terroristen, maar komen alleen onze boodschap verspreiden.'' Dat dat topless gebeurt, is volgens Myshko de tactiek van Femen. ,,We gebruiken ons lichaam om te protesteren, het is onze manier om aan de wereld te vertellen wat we willen en gaan door zolang vrouwen worden onderdrukt.''

Via: metronieuws.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~B0AmB$3rx

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply