FOTOSPECIAL. De hele wereld protesteert naakt

Waar is de tijd dat manifestanten een spandoek ontrolden, door een megafoon brulden of gewoon een steen keilden naar politieagenten? Tegenwoordig word je als demonstrant niet voor vol aangezien als je niet volledig uit de kleren gaat. Toen deze week bekend raakte dat de Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei verdacht wordt van 'pornografie' omwille van een kunstfoto, plaatsten zijn fans prompt naaktfoto's van zichzelf op het internet.

De beelden zijn de laatste in de rij van een hele reeks schaars geklede protestanten. Zo plaatste een Egyptische deze week nog een naaktfoto van zichzelf op haar blog, uit onvrede met het islamitisch extremisme in haar land. Gevolg: ongekende media-aandacht. En dus: boodschap volbracht?

'Niet echt', zegt Tim Smits, professor Marketingcommunicatie aan de KU Leuven. 'Het is een ingebakken fenomeen dat naakt de aandacht trekt. Maar is het wel de goeie manier om je punt duidelijk te maken? Van alle fotoreeksen van naaktmanifestaties op het internet kan ik mij niet meer herinneren wat ze mij precies wilden vertellen. De verpakking is dan ook vaak belangrijker dan de inhoud.'

Opvallen mag en is zeker geen probleem, maar er moet een link zijn naar het product. Smits: 'Want waarvoor staat de Chinese kunstenaar Ai Weiwei? Weinigen zullen het weten. Wat hij doet, is te abstract. En dat geldt evenzeer voor de naakte Egyptische blogster en de Israëlische protestvoerders.'

Via: nieuwsblad.be


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~wMhDZ$ER

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply