‘Marianne’ heeft reeds meerdere gedaantewisselingen ondergaan op postzegels, als een symbool van de waarden die de Franse Revolutie uitdroeg. Ze draagt daarom ook telkens een Frygische muts.
Zondagavond stelde president François Hollande op het Elysée een nieuwe Marianne-postzegel voor, die hij een ‘illustratie’ van de jeugd noemde en die is voor hem een ‘prioriteit’ van zijn mandaat. Marianne is nu een figuur tussen een stripheld en manga in, met allesbehalve de traditionele Frygische muts.
Eveneens zondag twitterde één van de twee ontwerpers, Olivier Ciappa, dat de Oekraïense Inna Sjevtsjenko hem, naast anderen, had geïnspireerd. Sjevtsjenko stond mee aan de wieg van de Femen die furore maakten door halfbloot op straat te gaan protesteren. Voor Ciappa zou Marianne in 1789 stellig een Femen zijn geweest. In juni is twee keer een fototentoonstelling van Ciappa over het homohuwelijk kort en klein geslagen.
Prompt leidde de nieuwe postzegel tot kritiek vanuit conservatieve kringen. De christendemocratiche partij riep op de nieuwe postzegel te boycotten. De schemerige organisatie Printemps français, gekant tegen het homohuwelijk, gewaagde van een ‘regerings-Marianne’.
Tegenover het Franse persbureau AFP reageerde Sjevtsjenko ‘verrast’ want met Marianne ‘heeft Frankrijk altijd de rol van vrouwen als (voor)vechters erkend, het is een symbool voor de hele wereld’. Op het beroemde schilderij van Eugène Delacroix staat Marianne overigens ook met blote borsten onder de Frygische muts op de barricade.
Via: nieuwsblad.be
Short link: Copy - http://whoel.se/~xkUVc$3fp