Hadat üzentek a lengyel prostik az ukrán feministáknak

A Femen mozgalom tagjai nem ismeretlenek a világsajtó számára, rengeteg rendezvényen részt vesznek, általában „felül semmiben”, és a nők jogaiért tüntetnek. A radikális aktivisták most a labdarúgó Eb miatt tiltakoznak, attól tartanak ugyanis, hogy felélénkül a szexturizmus Lengyelországban és Ukrajnában.

A mozgalom legutóbb Varsóban tiltakozott, a tornára az „Ukrajna nem bordélyház” szlogennel készültek. Az Eb alatt több tiltakozó megmozdulást terveznek, és azt szeretnék, ha a prostitúció ismét bűncselekmény lenne.

A The Krasnals csoportnak azonban nagyon nem tetszik a Femen tevékenysége. Úgy vélik, a lengyel prostituáltaknak szükségük van arra a plusz pénzre, amit a torna hoz számukra, ezért azt szeretnék, ha a Femen Ukrajnában tiltakozna, a lengyeleket pedig békén hagyná. A vulgarizmus határát bőven átlépő fotókon az ismeretlen modellek maszkokban, lenge öltözékben szerepelnek, egy hatalmas műpénisz előtt. Kezükben táblákat tartanak, melyeken felszólítják a Fement, hogy „takarodjon az üzletükből”, a szurkolóknak pedig azt üzenik, hogy „a lengyel lányok várják őket”.

A világ hírügynökségei a torna idején élénken figyelik az ukrán prostitúciót, több lányt is nyilatkozatra bírtak. A prostitúciót Ukrajnában 2006 óta bűncselekmény helyett szabálysértésként kezelik, 8-20 eurós büntetéseket szabnak ki. Az országban a becslések szerint 52-83 ezer prostituált dolgozik. A prostitúció ellen tiltakozók emlékeztetnek: Ukrajnában nagyon magas a HIV-fertőzöttek aránya.

Az AP hírügynökség a 20 éves Juliját bírta szóra, aki elmondta: megemelte árait, abban reménykedik, hogy keresetéből finanszírozni tudja főiskolai tanulmányait. Tart a prostitúció veszélyeitől, ám zenét akar tanulni, énekesnő szeretne lenni. A bajnokság előtt megtanult néhány angol kifejezést, klienseit a közösségi hálózatokon keresi, és bővítette a ruhatárát is.

A lány a szegény Dél-Ukrajnából érkezett Kijevbe, mindkét szülője munkanélküli. A legősibb mesterséget 18 éves kora óta műveli. Átlagosan havi 10 ezer hrivnyát (nagyjából 900 eurót) keres, napi két-három vendéget fogad. Az átlagbér Ukrajnában 3 ezer hrivnya.

Az AFP hírügynökségnek a 24 éves Natasa nyilatkozott. „Minden férfi ugyanolyan. A foci és a sör nagyon fontos nekik, de az éjszakát nem tudják eltölteni csak ivással” – magyarázta. Elmondása szerint autót szeretne venni a torna után. Ezt valószínűleg meg is teheti majd, becslések szerint az ukrán lányok ugyanis két-háromszoros árat kérnek a torna idején a kliensektől.

(bumm, SITA)
(fotók: SITA, Facebook, Velvet.hu)

Via: bumm.sk


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~e8Hng$17z

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply