Her ender det i basketak mellom toppløsaktivistene og EM-vaktene

(Dagbladet): I Magasinet lørdag skrev Dagbladet om fenomenet toppløsaktivisme, som ble omtalt som et av de aller billigste triksene i boka for å få oppmerksomhet.

Men at det fungerer er det liten tvil om. Det kan aktivistene i gruppa Femen skrive under på. De har holdt en rekke høyprofilerte aksjoner, alle der de toppløse går til verks.

I dag gikk gruppa til aksjon igjen. Femen har den siste tida markert seg som kraftige motstandere av fotball-EM som i disse dager arrangeres i Polen og Ukraina.

Søndag formiddag stormet en gjeng fra aktivistgruppa Olympiastadion i Kyiv, der England og Italia seinere skal gjøre opp om en plass i mesterskapets semifinale.

Aksjonen skjedde tolv timer før kampstart, så det var ikke mange til stede, men da aktivistene sto på muren og ropte «Fuck Euro» toppløse mens sikkerhetsvakter prøvde å fjerne dem, fikk de oppmerksomheten de søkte.

Protesterte ved EM-trofeet

Så vel fotballfans som presse samlet seg rundt jentene, som til slutt ble dratt inn i politibiler mens de strittet imot og fortsatte å rope sine slagord mot mesterskapet.

I disse dager fylles verden av bilder fra europamesterskapet i Ukraina og Polen. For Femen er imidlertid kampen om EM-trofeet underordnet, de sørger heller for å fanges av blitslampene med sine politiske kampsaker og nakne brystpartier.

Allerede måneder før avspark i åpningskampen viste Femen sin aggresjon mot mesterskapet. En solfylt lørdag ettermiddag ble EM-pokalen stilt ut på et stort utendørsarrangement i Kyiv, meningen var at de frammøtte kunne bli fotografert ved siden av trofeet.

Men da Femen-aktivist Julia Kovpatsjuk tok plass ved pokalen, var hun ikke sein med å rive av seg t-skjorta for å avdekke ordene «Fuck Euro 2012», malt i svart på den bare overkroppen.

- Gjør alt for å forstyrre EM

Siden da har Femen gjennomført nærmest daglige aksjoner med dette slagordet - ved fotballstadionene, på pressekonferanser og under offisielle seremonier.

- Vi gjør alt vi kan for å forstyrre EM-sluttspillet, sier Aleksandra Sjevtsjenko (24), en av dem som var med på å grunnlegge den ukrainske organisasjonen i 2008.

Hun mener at myndighetene gjør sitt ytterste for å framstille Ukraina som en moderne europeisk stat, men at sannheten er en helt annen:

- Mesterskapet vil først og fremst gjøre landet til et enda mer yndet reisemål for sexturister. Mange jenter fra landsbygda er lurt til byene med tilbud om serveringsjobber, men det har vist seg at de aller fleste blir tvunget til å prostituere seg for de tilreisende supporterne.

Via: dagbladet.no


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~RMhEZ$1FI

This entry was posted in NO and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply