Hun brukte 17 000 kondomer til å lage «pave-kunst». Det får erkebiskopen til å …

(Dagbladet): Det noe uvanlige materialet som har blitt brukt til å skape kunstverket «Eggs Benedict» har for alvor satt sinnene i kok i den amerikanske delstaten Wisconsin.

Kunstneren Niki Johnson har nemlig benyttet seg av 17 000 kondomer for å gjengi den nå abdiserte pave Benedikt XVI. Et kunstverk Milwaukee Art Museum nylig aksepterte som en del av sin samling.

«Fornærmende», skriver erkebiskopen av Milwaukee, Jerome E. Listecki, på sin blogg.

- Stigmatiseringen av kondomet

Johnson forteller selv at formålet med verket aldri var å gjøre noen forbanna. Hun ser selv på det som en kommentar til den avgåtte pavens konservative holdninger, deriblant at kondomer vil være med på å fremme spredningen av AIDS i Afrika.

- Det jeg vil til livs er stigmatiseringen av kondomet. Jeg vil normalisere det og gjøre det sosialt akseptert, sier hun i et intervju gjengitt av New York Times.

bloggen sin forteller hun om prosessen det var å skape det som nærmest er for et broderi å regne. Alt i alt tok det omlag 270 timer å ferdigstille det om man regner med arbeidet det tross alt er å åpne 17 000 kondomer.

- Jeg ble ferdig med det den samme uka som pave Benedikt abdiserte, skriver hun.

«Gandhi med Uzi»

Ikke uventet har bildet skapt reaksjoner, og den mest høylytte blant de kritiske røstene er erkebiskopen av Milwaukee, Jerome E. Listecki.

På sin tidligere nevnte blogg kommer han med skarp kritikk mot museet for at de i det hele tatt har akseptert verket, og forsøker å sette det i kontekst på følgende måte:

«Det blir som å avbilde Gandhi med en Uzi, Abraham Lincoln i en Ku Klux Klan-kutte eller Hitler med en kippa samtidig som han leser i Toraen».

- Noen skulle kanskje ønske at jeg var enda mer forbanna på museet for deres ufølsomhet. At jeg skal oppfordre til boikotter eller at folk trekker tilbake donasjoner. Men Gud, religionen og troen har blitt fornærmet av andre siden tidenes morgen, og av langt større institusjoner enn vårt lille museum, skriver han.

200 000 kroner

Saken ble først omtalt i Milwaukee Journal Sentinel i går, og nesten en uke etter den opprinnelige bloggposten fra erkebiskop Listecki kan museet ikke rapportere om at noen donorer har trukket tilbake pengegaver på grunn av verket.

De kunne derimot fortelle om en velgjører som ikke aktet å bidra i framtiden.

- Vi håper selvsagt at verket vil bringe med seg kontroverser, men også rom for samtaler om det som tross alt er den underliggende diskusjonen her. Den diskusjonen kunstneren selv ønsket å bringe på bane, sier museumsdirektør Dan Keegan til avisa.

Joseph Pabst, mannen som i utgangspunktet kjøpte verket, er en lokal filantrop og forkjemper for homofiles rettigheter. Han ga 25 000 dollar, noe som tilsvarer omlag 200 000 norske kroner, for «Eggs Benedict».

- Hvorfor jeg kjøpte det? Jeg kjøpte det ikke fordi det er vakkert, men fordi det er provoserende og viktig. Jeg tror det kommer til å få folk til å diskutere, sier han.

Open all references in tabs: [1 - 5]

Via: dagbladet.no


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~JUCih$6Cy

This entry was posted in NO and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply