Istenük a nő, küldetésük a tiltakozás

A Femen nőjogi mozgalmat öt éve, 2008. április 10-én alapította Anna Hucol Kijevben. A New Europe politikai lapnak adott interjújában Hucol elmesélte, hogy maga a mozgalom egy baráti körből alakult ki. Elsődleges célja az volt, hogy megvédje az alapvető jogokat, amely megilleti a nőket.

"Azonban rájöttünk, hogy nem lehet szabad az ember egy olyan országban, ahol nincs szabadság, ahol nem lehet összegyűlni és tüntetni, ahol ma is létezik cenzúra" - fejti ki a 27 éves aktivista hogyan terjesztették szélesebbre céljaik körét. A női jogok biztosításának problémáját minden szinten - gazdasági, politikai és nemzetközi szinten is meg kell oldani, teszi hozzá a Femen alapítója.


HIRDETÉS

Kattintson a hirdetésre!A szervezet első akciója során még fedett keblekkel demonstrált: egy kijevi szökőkútba ugrottak be fürdőruhában, hogy a kollégiumokban tapasztalható melegvíz-hiány miatt tiltakozzanak.

Aztán később egyre komolyabb, a politikát, sőt még a diplomáciát megkavaró témákhoz fordultak, s közben a felső is lekerült a tüntető lányokról. A félmeztelenséggel kapcsolatban Anna Hucol elmondta, annak szimbolikus jelentősége van. "A meztelen nő szabad nő" - állítja. Szerinte a meztelen nőt nem irányíthatja a patriarchális társadalom, s váratlan felbukkanása idegessé teszi az uralkodó férfiakat.

"Állandó összetűzésbe kerültünk a hatóságokkal és a katonasággal - a patriarchalizmus legerősebb képviselőivel, ez bizonyította, hogy jó módszert választottunk a figyelemfelkeltésre. Nincs ijesztőbb annál, ha egy ilyen patriarchális országban egy pucér nő tüntet a saját térfelükön, miközben épp egy rendkívül fontos esemény zajlik" - utalt ezzel Hucol egy két évvel ezelőtti akcióra, amikor Vlagyimir Putyin, orosz kormányfő, megválasztott elnök ukrajnai látogatása előtt diplomáciai zavart okoztak azzal, hogy a kijevi Lenin-szobornál vetkőztek félmeztelenre.

Az első nagyobb sajtónyilvánosságot 2010-ben érte el a szervezet, amikor az ukrajnai elnökválasztás napján azelőtt a szavazóhelyiség előtt dobták le ruháikat, amelyhez Viktor Janukovics elnökjelöltet várták. Azóta megjelentek az egyik legrangosabb ukrajnai divatbemutatón, kiosztották Mikola Azarov ukrán miniszterelnököt, aki egy nő nélküli kormányt állított össze, mondván "a reform nem a nők dolga". Egy iráni kiállítást is megzavartak Kijevben egy iráni nő mellett kiállva, akit házasságtörés és gyilkosságban való bűnrészesség vádjával zártak börtönbe. A szaúdi nők autóvezetési jogaiért küzdve egy teljes autókaraván hajtott el az ukrajnai szaúdi követség előtt, miközben a Femen félmeztelen tagjai a járművekből kihajolva integettek olyan feliratú transzparensekkel, mint "A Nőknek autót, a férfiaknak tevét".

A Femen külföldre is megkezdte a terjeszkedést: tavaly ősszel Silvio Berlusconi olasz exkormányfő ellen szólaltak fel Rómában, decemberben a mínuszok ellenére Moszkvában bukkantak fel, ahol Putyin újraválasztása, majd az orosz Gazprom energetikai vállalat "terrorja" miatt demonstráltak. Még abban a hónapban Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök uralma ellen indítottak akciót Minszkben.

Bevallásuk szerint három aktivistájukat a tüntetés után a fehérorosz KGB elrabolta, megfenyegette, majd meztelenül, papírok nélkül egy erdőben kitette. A minszki hatóságok nem kívánták kommentálni a történteket. Márciusban, Isztambulban lépett fel a Femen a muszlim nők elleni támadások miatt (megkínozták, savval öntöttek le egyes nőket az országban). A mozgalom tagjai aláírásokat gyűjtöttek a török városban a nőkkel szembeni erőszak ellen, ám négy aktivistájukat hamar őrizetbe vette a török rendőrség.

Az utóbbi hetekben az urkán-lengyel labdarúgó-Európa-bajnokságot kísérő prostitúció miatt hallatták hangjukat, láttatták meztelen testüket. "A sporteseményekre idecsődülő szurkolók miatt megnő a szexturizmus és a prostitúció" - érvelt Anna Hucol. Céljuk, hogy a mozgalmat világszintűvé terjesszék ki, felszabadítva a nőket a bolygó minden pontján. Közben Ukrajnában azon dolgoznak, hogy politikai párttá alakuljanak, s 2017-ben nőforradalmat szervezzenek. Jelmondatuk: "Istenünk a nő, küldetésünk a tiltakozás, fegyverünk a puszta mell".

A Femen mozgalomnak mintegy húsz félmeztelen aktivistája és 300 ruhás tagja van. Anna Hucol, az alapító sosem vetkőzik, állítása szerint, hogy komolyan vegyék a tárgyalásokon. A szervezetnek körülbelül huszonötezer támogatója van, a finanszírozást ukrán üzletemberek és vállalkozások biztosítják. Pontos adatok nincsenek róla, hogy kik állnak a Femen mögött - annyi bizonyos, hogy a német DJ Hell és egy Kijevben dolgozó amerikai újságíró is szponzorálja őket. Árulnak ezenfelül bögrét és pólót, melyen aktivistáik melleinek ukrán nemzeti színű lenyomata látható.

Megoszlik a szervezet megítélése. Gleb Galanics, a Reuters fotósa, aki a kezdetektől végigkövette a Femen tüntetéseit a következőket írta a lányokról: "a Femen igazi márkanév lett Ukrajnában, mint a Klicskó testvérek vagy a korábbi nagyszerű csatár, Andrij Sevcsenko. A közvélemény kétféleképpen ítéli meg őket: vagy 'vicces csajok', vagy 'istenverte prostik'. Személy szerint nem érdekel, hogy akciójuk erkölcsös vagy sem, jó vagy rossz.

Az, hogy ki pénzeli őket, kutassa fel a Financial Times. Nem ölnek, lopnak és ígérnek szavazóiknak szebb életet. Ők legalább őszintének tűnnek". Egészen más véleményének adott hangot Maria Dmitrijeva nemi szerepeket kutató szakértő, aki a német Spiegel-ben kifejtette: "Pucér mellekkel kampányolnak, s akár okkal, akár ok nélkül teszik ezt, biztos nem szolgálja a társadalmi párbeszédet." Mások szerint is visszatetsző, hogy a nők szexuális tárgyként való kezelése ellen küzdenek, s közben félmeztelenre vetkőznek. Maga Anna Hucol is elismerte, hogy kifejezésmódjuk ellentmond az üzenetnek, amit képviselnek. Alapítótársa, Alekszandra Sevcsenko szerint azonban enélkül nem figyelnének fel rájuk.

A Travel Digest februárban Ukrajnát jelölte meg elsőszámú utazási célpontként. Az utazási magazin a szép nők alapján rangsorolta a világ országait. Natalia Antonova, a Guardian ukrajnai származású tudósítója ennek kapcsán megjegyezte, bár maga az ország és az ott élő nők vonzóak, ettől nem lesz kevésbé vonzó probléma a szexturizmus. A riporter Anna Hucolt idézi írásában: "Itt az emberek nem úgy gondolják, hogy a szexuális szolgáltatásért fizetnek, hanem hogy magát az emberi lényt veszik meg." Az Ukrajnai Szociáltudományi Intézet becslése alapján tavaly Ukrajnában ötvenezer nő vett részt üzletszerű kéjelgésben, s minden hatodik szexmunkás fiatalkorú. Egy 2008-as tanulmány szerint az ukrán prostituáltak 39 százaléka nem használ óvszert, s 22 százalékuk drogfüggő. "Hát így áll Ukrajnában a szexipar: szabályozatlanul és ijesztően" - fogalmaz a Guardian.

Rács mögött a punkcsapat tagjai
Legalább június végéig börtönben marad az orosz női punkegyüttes, a Pussy Riot három tagja. Eredetileg április 24-én ért volna véget előzetes letartóztatásuk, de egy bíróság a hosszabbítás mellett döntött. Azzal vádolják őket, hogy február 21-én símaszkban és miniszoknyában betörtek egy orosz ortodox templomba, és egy obszcén, politikai töltettel bíró dalt énekeltek el Vlagyimir Putyin május elején beiktatandó orosz elnök és az orosz egyház feje, Kirill pátriárka ellen tiltakozva.

Az eseményről videofelvétel is készült, azonban a maszkok miatt nem lehet pontosan beazonosítani, hogy ki az az öt nő, aki énekelt. A meggyanúsított három nő közül kettő még azt is tagadja, hogy az együttes tagja lenne. Ha a bíróság bűnösnek találja őket a közrend megzavarásában, akkor akár hét év börtönt is kaphatnak. Múlt heti tárgyalásuk során közel száz ember gyűlt össze, köztük több művész is, akik szabadon engedésükért tüntettek. A tiltakozók közül húsz embert vettek őrizetbe a moszkvai bíróság előtt.

Via: nepszava.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~VpW5L$rB

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply