Jenny Wenhammar tycker att den blev misslyckad

Jenny Wenhammar har fått besked från partiet om att fler aktioner inte kommer att accepteras.

– De ser det som allvarligt och de stödjer inte detta. De har sagt att jag nu får välja mellan min riksdagskandidatur och min femenaktivism, det valet har jag inte gjort ännu, säger Jenny Wenhammar till Ekot.

Jenny Wenhammar är aktivist i den feministiska aktionsgruppen Femen och var en av fyra kvinnor som greps av polisen efter en aktion under Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen. Hon står även som fjärdenamn på riksdagslistan för MP:s västra distrikt i Skåne.

MP:s partisekreterare Anders Wallner är mycket kritisk till aktionen och tar avstånd från den. Han säger att om Wenhammar inte tar avstånd från det hon har gjort så kommer riksorganisationen att uppmana Miljöpartiet i Skåne att stryka henne från listorna.

– Det är ett angrepp på yttrandefriheten att ge sig på ett anförande på det här sättet, säger Wallner.

Varför har partiet inte reagerat mot hennes engagemang tidigare?

– Det är en fråga som främst bör ställas till Miljöpartiet i Skåne, jag kände inte till den här personen sedan innan. Detta är allvarligare än någon aktion jag tidigare sett från Femen i Sverige, säger Anders Wallner.

Wenhammar har tidigare varit aktiv som politiker för Miljöpartiet i hemkommunen Svalöv och hoppade av förra året. Hon säger hon tidigare inte fått några varningar från partiet om sitt deltagande i olika aktioner, men att hon märkt att vissa partivänner markerat mot henne.

– Partiet har inte kontaktat mig tidigare, men jag har märkt att det har försvunnit Facebook-vänner, säger Wenhammar.

Tycker du själv att det är oproblematiskt att avbryta ett politiskt möte?

– Nej, vi sysslar inte med oproblematiska aktioner.

Men kan du kandidera till riksdagen om du fälls för något i samband med en aktion som den här?

– Jag tror inte att alla människor kan bli aktivister, så det är ingen risk att vi blir många i riksdagen. Jag tycker att det kan finnas en aktivist i riksdagen – i hela världen – det hade varit bra, säger Jenny Wenhammar.

Jenny Wenhammar beskriver aktionen som den mest brutala hon varit med på.

– Det är så spänt i Sverige just eftersom vi har haft en statminister som blivit mördad – de kunde ju inte veta att våra bröst var våra enda vapen, säger hon i Studio ett direkt i Almedalen.

Via: sverigesradio.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~N0AmB$5Dk

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply