‘Koppen’ trekt naar het opleidingscentrum van Femen in Parijs – TV

Halfnaakt protesteren bij de groten der aarde. Hoe doen ze het? En is dat goed voor vrouwen? Volgens de feministes van Femen wél. 'Koppen' trok naar hun opleidingscentrum in Parijs.

Windpokken zijn niet zo onschuldig als ze lijken, en toch is er een vaccin. En surfen op de Noordzee: populairder dan u denkt. Dat zijn de onderwerpen voor 'Koppen' op donderdag 18 april.

Nieuw feminisme
De vrouwen van Femen voeren actie tegen prostitutie, religie, dictatuur. Eerst in Oekraïne, later in de hele wereld. Met de borsten bloot. Weg zijn de deegrollen, het okselhaar en de dikke kuiten. Het nieuwe feminisme is sexy, provocerend en controversieel. Echt? 'Koppen' trok naar het eerste Femen-opleidingscentrum, in Parijs.

Poetin. Merkel. De paus. De beelden van de naakte protesterende vrouwen heeft iedereen gezien. De boodschap ook? Inna Shevchenko: 'Twee jaar lang wou niemand naar ons luisteren. Pas toen we onze borsten toonden, waren we plots wereldnieuws.'

Bieke Purnelle, journaliste en feministe, heeft zo haar bedenkingen bij het 'nieuwe feminisme' van Femen. 'Wij verkiezen inhoud boven borsten.' De Vlaming Ramon Emmaneel is in elk geval een fan, hij noemt zich zelfs met trots een mannelijke feminist. Vanuit Gent zorgt hij ervoor dat de website van het Femen International Support Team (FIST) online blijft.

Reportage: Jess Houbregs en Celine Willmore

Windpokken onschuldig?
'Als ik wist dat er een vaccin was, dan had ik Eline laten inenten tegen de windpokken', vertelt Ann Dobbelaer. Precies een jaar geleden stierf haar dochter aan de complicaties van de kinderziekte. Eline was twee jaar en acht maanden.

'Bijna ieder kind krijgt vóór zes jaar windpokken en is er dan vanaf', zegt Pierre Van Damme, expert vaccinatie van de Universiteit Antwerpen. 'Ernstige complicaties waardoor je kan sterven, zijn gelukkig zeer uitzonderlijk.' In ons land overkomt het gemiddeld één kind per jaar.

Onlangs richtte Ann met vijf andere mama’s een vzw op. Drie van hen verloren een kind. Ze willen andere ouders laten weten dat er een vaccin tegen windpokken bestaat. 'Die keuze hadden wij niet.' 'Als we overwegen om te vaccineren dan moeten we meteen 95 procent van de kinderen bereiken', zegt Van Damme. 'Doen we dat niet, dan lopen oudere kinderen en jongvolwassenen meer risico om de ziekte te krijgen.'

Reportage: Bart Aerts en Gonda De Beule

Noordzeesurf
Wist u dat er in de Noordzee gesurft werd? En niet alleen wind- of kitesurfen maar ook de moeder van alle surfsporten: het golfsurfen. In de winter dan nog. In Vlaanderen zijn er voor zestig kilometer strand vijftien clubs. Uniek.

'De kleine golven en het ijskoude water moet je erbij nemen', zegt Lars Musschoot (26), de enige pro-surfer die ons land ooit kende. 'Als je in België wilt surfen, mag je niet te veeleisend zijn.' Toch is surfen de laatste jaren erg in trek, ook bij de allerjongsten.
'Elke schoolvakantie zijn onze surfkampen volzet', aldus organisator Frank Vanleenhove. 'Tien jaar geleden waren golfsurfkampen bij ons nog ondenkbaar.' En ook meisjes kiezen voor het ruime sop: 'Voor mij is surfen echt een verslaving, al van bij mijn allereerste golf', zegt Marjolein Debeer (19).

Reportage: Thomas-Ortegat Traen en Evy De Ceur

'Koppen', donderdag 18 april om 20.35 uur op Eén.'Koppen' trekt naar het opleidingscentrum van Femen in Parijs
Halfnaakt protesteren bij de groten der aarde. Hoe doen ze het? En is dat goed voor vrouwen? Volgens de feministes van Femen wél. 'Koppen' trok naar hun opleidingscentrum in Parijs.

Open all references in tabs: [1 - 3]

Via: tv-visie.be


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~xRinI$2eI

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply