Kvinna från Skaraborg åtalas för toplessaktion i moské

Två kvinnor, varav en från Skaraborg, åtalas vid Stockholms tingsrätt för förargelseväckande beteende efter att de i slutet av juni genomförde en protestaktion i bar överkropp i moskén på Södermalm i Stockholm. Kvinnorna är organiserade i den feministiska protestgruppen Femen.

Det var i slutet av juni som de två aktivisterna, tillsammans med en tredje kvinna, tog sig in i moskén, slet av sig kläderna på överkroppen och skanderade slagord på engelska som "No sharia!" och "Free women!"

När P4 Skaraborg under tisdagseftermiddagen pratade med en av kvinnorna, som kommer från Skåne, berättade hon att de gjorde detta som en protest mot Egyptens avsatte president Mursi och muslimska brödrakskapets förtryck av kvinnor.

Kvinnan som bor i Skaraborg kommer från Egypten. Hon fick asyl i Sverige för ett och ett halvt år sedan, efter att hon fått ta emot mängder av dödshot från sina landsmän.

Kvinnan från Skåne berättar att det beror på att hon varit framstående i kampen om kvinnors rättigheter i Egypten.

– Hon är väldigt känd i den arabisktalande världen. Hon var en av de främsta bloggarna under den arabiska våren. Hon har bland annat lagt upp bilder på sig själv där hon poserar topless, och det tycker inte folk om.

Kvinnorna är organiserade i den internationella feministiska protestgruppen Femen, som genomfört toplessaktioner i länder i hela världen.

– Vi använder våra bara bröst som verktyg i kampen för kvinnors frigörelse, säger den åtalade kvinnan från Skåne till P4 Skaraborg.

Via: sverigesradio.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~BKorX$3zc

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply