Marine Le Pen beszédét előbb az apja, majd a Femen félmeztelen …

Miközben a megosztott francia szakszervezetek külön-külön ünnepeltek a május elsejei felvonulásokon, a szélsőjobboldali Nemzeti Front hagyományos párizsi nagygyűlésén a pártelnök Marine Le Pen beszédét először apja, a pártalapító Jean-Marie Le Pen, majd a Femen nőjogi szervezet aktivistái is megzavarták pénteken.

Szívatás jobbról

A pártelnök apja, a 86 éves pártalapító, aki a lányával köztudottan nincsen beszélő viszonyban, felment a színpadra, és megállt a pulpitus előtt, ahol Marine Le Pen éppen a beszédéhez készülődött. Jean-Marie Le Pen rá sem nézett a lányára – aki kényszeredett mosollyal szándékosan a jegyzeteibe bújt –, győzelemre emelte a kezét, és perceken át ünnepeltette magát a tömeggel. Aztán lement a színpadról, beült egy gépkocsiba és elhajtott a helyszínről, a lánya beszédét nem hallgatta meg.

Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP
Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Cseréld régi fényképezőgéped újra, akár 0Ft-ért!

A Nemzeti Frontot 2011 óta vezető Marine Le Pen és apja között több mint egy hónapja tart a nyílt háborúskodás. A pártelnök úgy véli, hogy az apja a gázkamrákat bagatellizáló véleményének ismételgetésével és Philippe Pétain, a II. világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjének méltatásával keresztülhúzza az erőfeszítéseit, hogy a pártból fősodorbeli erőt kovácsoljon. Ezért megtiltotta a tiszteletbeli elnöknek, hogy a hagyományos május 1-i nagygyűlésen, amit egyébként Jean-Marie Le Pen honosított meg, szót kapjon a színpadon. A pártalapító még tavaly is tartott itt beszédet.

Az apja legutóbbi megszólalásait Marine Le Pen korábban provokációknak és politikai öngyilkosságnak minősítette, majd fegyelmi eljárást indított a pártalapító ellen. A Jean-Marie Le Pen elleni esetleges szankciókról hétfőn dönt a Nemzeti Front vezetősége. Elemezők szerint nem várható a pártban még mindig népszerű politikus kizárása a Nemzeti Frontból, de elképzelhető, hogy megvonják tőle a tiszteletbeli elnöki címet.

Támadás balról

Miután Marine Le Pen belekezdett a beszédébe a párizsi Opera előtti téren, három félmeztelen nő a testén Heil Le Pen felirattal, kezében megafonnal megjelent egy erkélyen. A három aktivista a náci Harmadik Birodalmat megidéző nagy vörös zászlókat engedett le az erkélyről és náci karlendítéssel üdvözölte a huhogó tömeget, mielőtt a Nemzeti Front biztonsági szolgálatához tartozó emberek erővel eltávolították őket onnan.

Fotó: Thomas Samson / AFP
Fotó: Thomas Samson / AFP

„Ezen a május 1-jén csak meglepetések történnek” – mondta a szélsőjobboldali politikus, aki kénytelen volt 10 percre megszakítani a beszédét.

A Femen-aktivisták egyébként már délelőtt is megzavarták a Nemzeti Front felvonulását, amit szintén a családi viszály határozott meg. Két félmeztelen nő akkor tűnt fel a tömegben, amikor Marine Le Pen koszorút helyezett el Jeanne d’Arc szobránál, aki a szélsőjobboldali párt jelképe. Őket is eltávolították a helyszínről, ahol ezután Jean-Marie Le Pen, aki a tömeg végén vonult, egyedül helyezett el egy csokrot. Tavaly még együtt koszorúzott apja és lánya. (MTI)

Open all references in tabs: [1 - 4]

Via: 444.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Y4X3c$68w

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply