Meztelenség és vér: a Femen háborúja Putyin ellen

A Femen radikális nőjogi szervezet eredeti célja az oroszbarát ukrán Janukovics-kormány elleni tiltakozás volt. A mozgalom Kijevből indult 2008-ban, az elmúlt években viszont igyekeztek nemzetközivé szélesíteni táborukat, és Ukrajnán kívül is megmozdulásokat szervezni. Azóta tiltakoztak Oroszországban és Fehéroroszországban, Franciaországban, Belgiumban és Olaszországban is.

Vallásgyalázás és melegjogok

Sűrűn kíséri fellépésüket a keresztény felekezetek elleni provokáció – előbbi országokban az ortodox kereszténységet támadják –, Inna Sevcsenko nevű egyik vezetőjük Párizsba menekült, miután Ukrajnában azért indult eljárás ellene, mert motoros fűrésszel elvágott egy ortodox keresztet Kijev kellős közepén. Nyugaton viszont főleg a katolikusok ellen lépnek fel – szerintük az a „legmaradibb” a nőkkel kapcsolatban –, ennek megfelelően például a tavalyi karácsonyi betleheminstallációknál hirdette egyikük fedetlen kebellel, hogy „Isten nő”, a gyermek Jézust ábrázoló babát pedig a vád szerint megpróbálta ellopni.

A homoszexualitás elleni „előítéletekkel” is hadban állnak, Párizsban a Notre-Dame-székesegyházban meztelenül ugrálva ünnepelték a szerintük homofób Benedek pápa távozását, ugyanitt két éve, a melegházasság ellen tüntető katolikus Civitas szervezet rendezvényén pedig félmeztelen apácának öltözött aktivistákkal képviseltették magukat, és össze is csaptak a felvonulókkal.

Az úgynevezett szélsőjobboldallal sem nagyon szimpatizálnak, Hitler-bajusszal és fedetlen kebleikre horogkeresztes európai zászlót festve tiltakoztak Párizsban a Nemzeti Front képviselőjelöltjeinek bemutatásakor.

Putyint különösen utálják

Kedden Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásán egyik aktivistájuk félmeztelenül, „Putin go home!” („Putyin, menj haza!”) feliratú ruhában jelent meg az orosz elnök érkezésére váró fotóriporterek és operatőrök között. A Putyin elleni tiltakozásokra korábban is számos alkalommal sort kerítettek: egy párizsi aktivistájuk a városban a világ hírességeit bemutató viaszszobor-kiállításon tombolt, ledöntve a Putyint ábrázoló művet, félmeztelen testére pedig a Kill Putin (Öljétek meg Putyint!) feliratot mázolta rúzzsal. Szintén 2014-ben pedig a milánói Ázsia–Európa-találkozón pucér melleikre vért jelképező vörösbort öntve tiltakoztak Putyin látogatása ellen.

Vezetőjük, Hanna Hucol egy interjúban azt mondta, hogy a világ különböző városaiban végrehajtott akcióikat összehangolják, pénzügyi hátteret főleg névtelen támogatóik biztosítanak számukra.

Via: mno.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~dq7ci$5sy

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply