MP sviker sina ideal

Per Gahrton som var med och grundande Miljöpartiet ger i en debattartikel i Expressen sin syn på Miljöpartiet i Skånes beslut att stryka Wenhammar från riksdagslistan i nordväst Skåne.
Till Skånska Dagbladet säger han att han tycker att det är ett mystiskt beslut på grund av att civil olydnad är nedskrivet i Miljöpartiets partiprogram.
– Hon låg som nummer fyra och det är väljarna som aktivt hade kunnat kryssa in henne, säger han.

Miljöpartiet i Skåne tog beslutet att stryka Jenny Wenhammar efter att hon medverkat i en barbröstad aktion mitt under ett anförande av Fredrik Reinfeldt (M) i samband med politikerveckan i Almedalen.
Per Gahrton förklarar att han ställer sig bakom aktionen.
– Det är helt okej så jobbar Femen. Det är ingen som säger något när liknade aktioner genomförts i till exempel Ukraina, då applåderar man istället, säger han.

Per Gahrton har även svårt att förstå att det inte skulle gå att kombinera arbetet som riksdagskandidat och aktivist. Han anser att partiet grundades för att vara en länk mellan utomparlamentariska grupper och det parlamentariska arbetet.
– I det är civil olydnad en viktig grund och tanken med Miljöpartiet är att vi ska sticka ut från andra mer gråa partier, säger han.

Miljöpartiets ordförande i Skåne Petter Forkstam håller med Per Gahrton i frågan om civil olydnad. Men han är noga med att betona att beslutet att stryka Wenhammar är ett specifikt fall, där man ansåg att aktivism och arbete i kammaren inte skulle gå att förena om hon blev invald i Riksdagen.
– I Almedalen tog hon sig igenom säkerhetsavspärrningen och störde statsministerns anförande. Det beteendet är i längden ett hot mot demokratin och demokratiprocessen, säger Petter Forkstam.

Per Gahrton tycker också att Miljöpartiet måste ta en ordentlig diskussion om partiets framtid.
Han anser att partiets styrka är att dess medlemmar och folkvalda vågar gå mot strömmen.
– Vi har kvar språkrören, tidbegränsning på hur länge de sitter kvar och ett jämställdhetstänk som många ifrågasatt. Men det är viktigt att vi inte blir som andra riksdagspartier, säger han.

Via: skanskan.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~e4X3c$5J2

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply