Naken-aktivist flyktet til Sverige

Det er det tyske nyhetsmagasinet DER SPIEGEL som har kommet i kontakt med Mahdi på et ikke oppgitt sted i Sverige. Magasinet vil ikke avsløre hvor hun bor fordi hun selv frykter hevnaksjoner, men skriver at småbyen ligger "en times reise gjennom en dyp skog". 

Mahdi forteller magasinet om sin strenge oppvekst og hvordan det nå ikoniske nakenfotografiet i svart-hvitt er komponert som en kommentar til de mange reglene og formaningene foreldrene kom med om hva som sømmer seg for unge jenter. Foreldrene forklarte at jenter ikke får posere på bilder, ikke ha blomster i håret, ikke stå bredbent, ikke vise huden på bena, ikke ha på seg trange kjoler og ikke bruke leppestift.

Fundamentalistisk motstand
Alt dette dette har hun fått med på bildet – i tillegg til at hun er splitter naken. Det har ifølge magasinet falt fundamentalistiske krefter i hjemlandet tungt for brystet. DER SPIEGEL har oppsøkt jurist Mahmud Abd Al-Rahman (32) i Egypt. Han mener sharia må bli øverste lov i Egypt. Al-Rahman reagerte sterkt da Mahdi offentliggjorde bildet sitt og satte seg ned og skrev et brev til den egyptiske statsadvokaten der han argumenterer for at statsborgerskapet hennes må inndras.

 Jeg ber deres høyhet om å ta alle rettslige skritt for å frata henne det egyptiske statsborgerskapet, skriver han. 

Til DER SPIEGEL sier han at Mahdi må straffes så hardt som mulig. Og han er ikke alene om sine fundamentalistiske holdninger. Rundt 25 prosent stemte på den salafistiske blokken kjent som "Lysets parti" (Ḥizb Al‑Nūr) ved sist valg, påpeker magasinet.  

Mahdi forteller at hun nesten ikke beveget seg ut av huset de første månedene etter at hun kom til Sverige. Hun er svært redd for at noen med tilknytning til ytterliggående politiske beveglser i Egypt skal finne henne og hevne seg. Hun har en kjæreste som bor i Norge, men ser ham ikke så ofte, forteller hun. 

Kritikk fra feminister
DER SPIEGELs skribent går imidlertid også nokså langt i å kritisere Mahdis metoder.

 Aliaa (Mahdi) blir målt på sitt mot av sine tilhengere, men kanskje burde man spørre hva hun har oppnådd med sin prostest. I Egypt har hun oppnådd at en del menn forveksler feminisme med nakenbilder. Det finnes arabiske feminister som sier at Aliaa har skadet kvinners likestilling i Egypt mer enn hun har hjulpet den.

Magasinet ser heller ikke særlig optimistisk på Mahdis fremtid.

 Aliaa må fra nå av kanskje skifte adresse annenhver måned. Flukten truer med å bli livsinnholdet hennes.  

Saken i DER SPIEGEL er lang og grundig og kan leses her (på tysk, krever betaling).  

Via: utrop.no


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~KerOW$4ZI

This entry was posted in NO and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply