Nakenprotest for løslatelse av kvinneaktivisten Amina Tyler

Onsdag troppet tre nakenaktivister opp foran rettslokalene i Tunisia for å demonstrere mot fengslingen av den 19 år gamle kvinnelige aktivisten Amina Tyler fra Tunisia.

Kvinnene sto i kjent stil halvnakne med slagord skrevet med svart tusj på overkroppen og ropte slagord som «Free Amina» og «Fuck your morals».

Amina Tyler- FEMEN-aktivist (Foto: FEMEN)

Amina Tyler protestert mot kvinneundertrykkelse ved å dele toppløsbilder av seg selv på internett

Foto: FEMEN

Flere av de forbipasserende, både menn og kvinner, forsøkte å dekke til kvinnene med jakker og dra dem vekk fra området, uten hell. Kort tid senere kommer politiet og røsker ned de halvnakne demonstrantene som klamrer seg fast til et gjerde foran rettslokalet.

«Alle tre har blitt pågrepet og satt i arresten», skriver aktivistgruppen på sin facebook-side.

I fengsel for å ha skrevet slagord

Torsdag starter rettsaken mot Amina Tyler som ble arrestert 18. mai da hun prøvde å iscenesette en ny protest mot salafist-bevegelsen Ansar al-Sharia i byen Kairouan.

Ansar al-sharia er en radikal islamistisk militær og politisk organisasjon, som skal ha stått bak en rekke voldelige angrep på kunstgallerier og kinoer, samt den amerikanske ambassaden i Tunisia.

Ifølge vitner, skal Amina ha skrevet «FEMEN», navnet til en provokativ feministisk protestgruppe, på veggen av en kirkegård i nærheten av en viktig moské i byen.

En sint folkemengde samlet seg raskt rundt henne. Hun ble arrestert av politiet som tok henne inn i en ventende bil, mens folkemengden jaget henne, skriver nyhetsbyrået AP.

  • Les: Frykter hevn etter toppløsprotest

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Amina Tyler - nakenaktivist for FEMEN (Foto: FEMEN)

Tyler måtte gå i dekning etter å ha mottatt drapstrusler fra konservative predikanter for å legge ut bildene.

Foto: FEMEN

Frykter for livet hennes

Tyler er siktet for ordensforstyrrelse og for å ha vært i besittelse av en farlig gjenstand.

– Den farlige gjenstanden er kun en pepperspray på størrelsen med en penn. Hun fikk den fra en utenlandsk journalist for hennes egen beskyttelse. Siktelsen som er brukt mot henne, er basert på en lov fra 1894 og bør ikke ha blitt brukt i dette tilfellet, sier hennes forsvarsadvokat Mokhtar Jannene.

Hun risikerer opp til to år og seks måneder i fengsel dersom hun blir dømt.

«Vi er redde for livet hennes i fengsel og vi oppfordrer kvinner til å kjempe for deres frihet fra religiøs undertrykkelse,» skriver aktivistgruppen Femen i en pressemelding.

  • Les: Kvinner må ta sin plass

– Fortjener å bli steinet

Amina Tyler skapte mange overskrifter og hisset hun på seg mange i det muslimske landet ved å legge ut bilder av seg selv med ordene «Min kropp er min» og «Fuck your morals» malt over sin nakne kropp.

Hun skal ha mottatt en rekke drapstrusler og trusler om syreangrep etter at hun delte bildene på sosiale medier i mars.

Den tunisiske imamen Adel Almi, som leder Tunis' kommisjon for ærbarhet og mot synd, var blant dem som lot seg forarge av bildene til Amina. Han uttalte til media at hun fortjener å bli pisket eller til og med steinet til døde.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Kidnappet av egen familie

I begynnelsen av april forsvant hun sporløst i flere uker. Så dukket det opp en video av henne hvor hun fortalte at hun hadde blitt kidnappet av sin egen familie, men at hun hadde klart å rømme.

I et Skype-intervju med Inna Shevchenko, leder av Femen, forteller Amina at hun ble utsatt for såkalt "jomfru-testing", tvunget til å lese koranen og at hun ble banket opp av sin fetter.

Moren har gjentatte ganger gått ut i tunisisk media og sagt at datteren har psykiske lidelser.

– De forsøkte å sende henne på mentalt sykehus. De sier at hun er gal eller for emosjonell. Det er en typisk måte å avfeie kvinners kamp for likestilling og rettigheter, sier Inna Shevchenko, leder for Femen i et intervju med policymic.com

Avslutningsvis i intervjuet med Shevchenko sier Amina at hun planla å reise til Frankrike for å studere journalistikk, men at hun skulle gjennomføre en siste demonstrasjon før hun dro ut av landet.

Open all references in tabs: [1 - 6]

Via: nrk.no


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Y6PQe$2tS

This entry was posted in NO and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply