Nakenprotest mot Lukasjenko i Minsk

Nakenprotest mot Lukasjenko i Minsk

Vid entrén till säkerhetstjänsten KGB:s  högkvarter i Minsk Vitryssland genomfördes en osannolik protest i det som brukar kallas Europas sista diktatur. Halvnakna krävde tre kvinnor frihet för politiska fångar. En ny spektakulär aktion av Femen på årsdagen av massgripanden av oppositionella i Vitryssland.

Femens tre aktivister försvann efter aktionen, samtidigt som dussintals vitryssar greps av polis när de försökte uppmärksamma årsdagen.

För ett år sedan protesterade tiotusentals mot valfusk i presidentvalet som såg landets enväldige ledare Aleksander Lukasjenko än en gång väljas till presidentposten.

Batka, som han kallas i folkmun, häcklades också av de tre kvinnorna från ukrainska aktivistgruppen Femen. Men på ett sätt som sällan skådats i den vitryska huvudstaden. Mitt i stan tronar KGB:s byggnad bak tjocka gula pelare. En skräckens bastion, som få önskar träda in i och aldrig skulle få för sig att demonstrera utanför.

Men det gjorde Femen på sitt typiska barbröstade sätt. Enda skillnaden den här gången var att en ovanligt kraftig och inte typiskt rågblond kvinna deltog med en ansiktsmask föreställande Lukasjenko, eller Batka. BatkaKGB kallade de sin aktion och höll upp ett plakat på engelska. Frige politiska fångar stod det och samtidigt skanderade de: Leve Vitryssland.

Förvirringen där inne i KGB fästet måtte ha varit total, för sällan har Femens aktion försigått på ett sådant ställe och sällan så länge utan att någon polis ingriper. Men efter minst två minuter kom två män ut från byggnaden och kvinnorna sprang iväg. Journalister som bevakade aktionen greps, liksom Femens australiska filmfotograf. När hon släpptes någon timme senare var de tre aktivisterna försvunna.

Under hela dagen har upprop lagts ut på nätet och på twitter med vädjanden om stöd för de försvunna. De fanns inte på något sjukhus och inte hos polisen. På twitter, facebook och ryskspråkiga
Femen livejournal

vädjades om stöd för de försvunna och oron var stor.

Men sent på eftermiddagen kom ett nytt livstecken. 

Inna Sjevsjenko berättade att hon och två kvinnor greps igår kväll när de försökte ta tåget från Minsk. 

Polis och KGB satte på dem ögonbindel och de kördes i en buss hela natten. De stannade i en skog där männen hällde bensin över dem och hotade att tända eld på dem. De hotades med kniv och tvingades lämna ifrån sig alla kläder. Allt filmades och sedan lämnades de kvar i skogen utan några ID handlingar, pass eller pengar.  Detta skedde i Gomelregionen.

Nu vädjas om hjälp till de tre av någon in närheten, tills Ukrainska ambassaden kan hitta dem.

För de oppositionella som greps under protesten i Minsk igår kväll blir det åtal och rättegång för att ha deltagit i en illegal protest alternativ åtal för huliganism. De riskerar böter eller två veckor i fängelse.

I måndags krävde EU och Sverige igen att de politiska fångarna i Vitryssland släpps.

Aleksander Lukasjenko har styrt den forna Sovjetrepubliken sedan 1994 med en allt hårdare hand.

Ingen opposition tillåts och förtrycket är hårt mot varje oliktänkande.  Under protesterna för ett år sedan fängslades hundratals, varav flera var presidentkandidater. Varken sanktioner eller fördömanden från väst har påverkat regimen.

I takt med en förvärrad ekonomisk situation har stödet för Lukasjenko smält bort, enligt senaste opinionsundersökningen skulle inte mer än 20 procent rösta på honom idag.

Kraven på att frige presidentkandidaterna från förra året Andrej Sannikov och Nikolaj Statkevitsj har klingat ohörda.

     

Via: sverigesradio.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~TVTXM$Jn

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply