Nieuw Frans staatssymbool lijkt erg veel op topless activiste Femen

In Frankrijk is beroering ontstaan over de nieuwste versie van nationaal symbool Marianne. De tekening die de nieuwe Marianne weergeeft en die door president François Hollande zondag, op de nationale feestdag, werd onthuld, toont volgens critici geen frisse Française maar een Oekraïense 'topless' activiste, Inna Sjevtsjenko.

Een van de twee ontwerpers, Olivier Ciappa, heeft maandag olie op het vuur gegooid door via Twitter uit te leggen dat deze Marianne op veel vrouwen is gebaseerd, maar vooral op Sjevtsjenko. Dat is een prominent uit de Oekraïense protestbeweging Femen, die met blote borsten betoogt. Zo zaagde de halfnaakte Sjevtsjenko vorig jaar in Kyiv een kruisbeeld om, waarmee ze zowel vandalisme als feminisme onder de aandacht bracht. Ze kreeg dit jaar politiek asiel in Frankrijk om aan vervolging in Oekraïne te ontkomen.

De omstreden Marianne staat op de nieuwe postzegels. Een centrumrechtse partij heeft al opgeroepen de zegel te boycotten. Deze Marianne is het 13e vrouwenhoofd sinds 1944 dat als logo van de Franse staat wordt gebruikt. In Frankrijk is in de revolutie eind 18de eeuw een afkeer van wapenschilden ontstaan en daarom heeft het land officieel geen staatswapen. Maar de overheid bedient zich wel van logo's en emblemen, zoals Marianne, die ook in andere verschijningen als embleem bestaat. De overheid maakt zich vaak herkenbaar met een wit profiel van een vrouwenhoofd met muts, dat zich aftekent tegen een blauwe en rode achtergrond.

Open all references in tabs: [1 - 4]

Via: volkskrant.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~1ytwV$3bd

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply