19-åriga Amina Sboui arresterades den 19 maj efter att ha klottrat ”Femen” vid en begravningsplats i Kairouan. Syftet ska ha varit att protestera mot en konferens med islamistgruppen Ansar al-Sharia.
Hon dömdes den 30 maj till böter för innehav av en pepparsprej. Därefter har åklagarna i fallet lagt till flera andra åtalspunkter, bland annat ”vanhelgande av helig plats”, ”medlemskap i en kriminell organisation” och ”förolämpning av den allmänna moralen”.
Fallet har väckt internationell uppmärksamhet. Människorättsorganisationer har protesterat mot ”politiska anklagelser” och ”bestraffning för aktivism”.
Efter ett skarpt uttalande från Human Rights Watch i förra veckan beslutade domstolen att inte ta upp de två åtalspunkter som rör medlemskap i en kriminell organisation och förolämpning av allmän moral.
– Nu har det dock tillkommit två åtalspunkter som handlar om att Amina skulle ha attackerat och förolämpat en vakt i fängelset. Enligt hennes advokater förvarade hon en kvinnlig medfånge som blev uselt behandlad, säger Amna Guellali, chef för Human Rights Watch i Tunisien, till SvD.
Hon är kritisk mot de nya åtalspunkterna:
– Amina sitter redan i fängelse, hon är den svaga parten här. Hennes advokater har visat mig underlaget för de nya anklagelserna och det är inte övertygande. Det enda bevis som finns är vittnesmål från två fängelsevakter, det har inte gjorts någon oberoende bedömning, säger Amna Guellali och påpekar att just åtalet om förolämpning av en vakt är något som tidigare använts för att tysta politiska dissidenter i landet.
Amina Sboui har suttit i Messadine-fängelset i staden Sousse sedan hon arresterades i maj. Hon kan enligt tunisisk lag hållas kvar i upp till 14 månader tills rättegången är klar.
På måndag nästa vecka kan det enligt Amna Guellali komma en dom. Samtidigt har dock åklagarna i fallet överklagat att domstolen lagt ned två av åtalspunkterna.
– Vi får avvakta och se vad som händer. Åtalspunkten för klottrande på muren är inget vi ifrågasätter, men det är ett mindre brott och straffet för det bör vara proportionerligt. Det viktiga är att se till att hon inte straffas för sin aktivism, säger Amna Guellali.
I ett öppet brev som Amina Sbouis advokater vidarebefordrat till tunisisk media skriver hon att hon inte är ”vare sig rädd eller galen”.
Tunisia Live återger delar av brevet: ”Om jag hålls i fängelse under en en lång tid spelar det ingen roll för mig. Jag är inte galen, jag är fri. Att vara bakom galler är inte svårare än att vara på utsidan där man ser den religiösa diktaturen ta ett allt starkare grepp om Tunisien”.
Den 29 maj utförde tre europeiska Femenaktivister en aktion i huvudstaden Tunis till stöd för Amina. De arresterades och dömdes till fyra månaders fängelse den 12 juni. Senare släpptes kvinnorna dock, och kunde återvända till Frankrike.
Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz
V 29 | Vad var hans smeknamn i Norge?
V 28 | Vart reste prinsessparet?
V 27 | Vilka möter Sverige i EM?
Open all references in tabs: [1 - 5]
Via: svd.se
Short link: Copy - http://whoel.se/~UwQ26$3jQ