Pénzbüntetést kapott egy Femen-aktivista

Főoldal / Külföld

Vlagyimir Putyin orosz elnök viaszszobrának megrongálása miatt ezerötszáz eurós (460 ezer forintos) pénzbüntetésre ítélte a Femen nőjogi szervezet egyik ukrán aktivistáját szerdán a párizsi büntetőbíróság.

A 26 éves Jana Zsdanova és ügyvédje, Marie Dosé azonnal fellebbeztek az első fokon, szexuális exhibicionizmus és rongálás miatt kiszabott ítélet ellen. A bíróság a Grévin Múzeum által kért 3 ezer eurós (920 ezer forintos) anyagi kár megfizetésére is kötelezte az ukrán nőt.

A Franciaországban két éve politikai menekültként élő ukrán nő június 5-én jegyet váltott a hírességek viaszmásait bemutató múzeumba. Az "államfők termében" félmeztelenre vetkőzött, s a felsőtestére rúzzsal felírta, hogy Kill Putin (Öljétek meg Putyint!). Ezt követően feldöntötte az orosz elnök szobrát, aki egyébként aznap tett látogatást Párizsban, majd egy fakaróval többször mellbe szúrta a bábut, miközben azt kiabálta, hogy Putin dictator (Putyin diktátor).

A nő a perben többször is hangsúlyozta tette politikai jellegét. Az ítélethirdetést követően azt mondta, hogy "nagyon furcsa és egy vicc", hogy szexuális exhibicionizmus miatt ítélték el. "Ez az első alkalom, hogy exhibicionizmus miatt elítélnek. Mi így tiltakozunk. Megtettem Ukrajnában, Törökországban is" - mondta a nő, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "a francia társadalom egy nacionalista része Putyin-barát lett".

"A társadalmunkban, ahol az exhibicionizmusnak mindenhol kereskedelmi üzenete van, politikai exhibicionizmus miatt elítélni valakit nonszensz" - hangsúlyozta az ügyvéd. Egyben jelezte, hogy ha szükséges, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul annak a döntésnek a megsemmisítése érdekében, amelynek szerinte "a politikai üzenetek eljuttatásának akadályozása a célja".

Via: hirado.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~qVTXM$5SE

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply