Poetin belaagd door naakte vrouwen Femen en ach, heel erg vond-ie het niet

De bezoekjes die de Russische president Vladimir Poetin deze dagen brengt, zijn al onderwerp van veel discussie. Hij is inmiddels geland in Nederland voor een speeddate met premier Rutte en daar zal hij worden opgewacht door enkele duizenden demonstranten vanwege zijn nog in te voeren anti-homowet. In Duitsland was het vandaag ook raak.

Tijdens een rondleiding over de handelsbeurs in Hannover, waar hij met zijn Duitse collega Angela Merkel was, werden beide wereldleiders door drie leden van de Oekraïense feministische actiegroep Femen overvallen. Die lieten hun borsten zien, beklad met teksten als ‘fuck dictator’, en schreeuwden leuzen naar de Russische president.

Heel ver kwamen ze niet trouwens. Voordat ze bij Poetin kwamen, werden ze door bodyguards tegengehouden en door bewakers naar buiten geleid. En Poetin? Ach, die kon het wel waarderen, wat op een foto van het incident ook te zien is. “Het waren mooie Oekraïense dames. Jullie zouden die meiden dankbaar moeten zijn. Ze helpen jullie deze beurs populairder te maken”, zei hij achteraf volgens persbureau Novum. De bewakers hadden ook niet zo hardhandig hoeven op te treden van de president. Merkel reageerde broodnuchter: het is een vrij land, iedereen mag demonstreren. Maar was deze manier volgens haar nou nodig om een mening te uiten? Nee. Het tafereel leverde in ieder geval deze bijzonder leuke foto op:

Poetin kijkt geschrokken/geïnteresseerd naar een van de blote demonstranten. Foto AFP/ Jochen Lübke

Waarom duiken ze steeds op?

De dames van Femen duiken wel vaker naakt op uit protest. Ze waren al eens op Occupy Wall Street, en in Italië, toen de seksschandalen rond Berlusconi naar buiten kwamen. De directe bedoeling vandaag is nog niet helemaal duidelijk, alhoewel het ‘fuck dictator’ al wel genoeg zegt. De groep zegt zelf te bestaan uit ‘radicale feministen’ en strijden tegen de seksindustrie, de kerk en zijn traditionalistische standpunten over vrouwen en voor gelijke rechten voor de homogemeenschap, maar ook tegen maatschappijen waarin duidelijk één persoon aan de macht is. Rusland is ook zeker geen onbekend onderwerp van hun protest, want ze maken al een tijdje een tour door Europa uit solidariteit met punkband Pussy Riot, die zijn beschuldigd van hooliganisme na een demonstratief optreden in een kerk.

Krijgt dit incident nog een staartje? Als het aan de Russische regering ligt wel. Dan kan Poetin het nog wel prima hebben gevonden, het is gewoon “ordinair hooliganisme”. Duitsland zou de vrouwen moeten straffen, zei een woordvoerder vandaag.

Lees meer over:
Angela Merkel Duitsland Femen Kremlin protest Rusland Vladimir Poetin

Open all references in tabs: [1 - 8]

Via: nrc.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~U2ega$2Zf

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply