Proces DSK: ‘Ik heb geen misdrijf gepleegd’

Dominique Strauss-Kahn heeft op het proces over zijn deelneming aan seksfeestjes zijn onschuld benadrukt. Hij heeft "geen overtreding noch een misdaad" begaan, zei de vroegere topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan het begin van zijn getuigenis voor de strafrechtbank in het Noord-Franse Rijsel. Hij minimaliseerde de feiten, en benadrukte dat hij maar aan een paar orgieën heeft deelgenomen.

'Niet meer dan vier keer per jaar'

'Als u de aanklachten leest, krijgt u de indruk dat het om buitensporige activiteit gaat', getuigde Strauss-Kahn, die in een sober zwart pak gekleed was. 'Maar het was vier keer per jaar, niet meer dan dat.'

De 65-jarige gewezen politicus wordt sinds het vorige week lopende proces voor het eerst gehoord. Samen met 13 andere aangeklaagden, onder wie bedrijfsleiders, Belgische bordeeluitbaters en verantwoordelijken van het Carlton-hotel in Rijsel, moet hij zich verantwoorden voor "collectief souteneurschap" en/of "medeplichtigheid aan oplichting" en "misbruik van vennootschapsgoederen".

In Frankrijk omvat souteneurschap als misdrijf ook prostitutie, die door derden betaald of bij seksfeestjes georganiseerd wordt. Prostitutie zelf is niet strafbaar.

Collectief souteneurschap kan in Frankrijk met tien jaar gevangenis en tot een boete van 1,5 miljoen euro bestraft worden.

'De koning van het feest'

In de Carlton-affaire, genoemd naar een luxehotel, heeft Strauss-Kahn zijn deelneming aan ongedwongen feestjes toegegeven. De voormalige baas van het IMF heeft steeds ontkend dat hij wist dat de vrouwen die aan hem werden voorgesteld op feestjes in Washington en Parijs, prostituees waren. Iets waar de onderzoeksrechters in Rijsel weinig geloof aan hechten. Meer nog, ze zijn er zelfs van overtuigd dat Strauss-Kahn de spilfiguur was, "de koning van het feest". "Ze werden enkel georganiseerd als zijn agenda het toeliet."

Tijdens het proces getuigden vrouwen over de feestjes. Een van de getuigen huide toen ze huilde hoe DSK haar dwong tot seks. Volgens haar moest de voormalige IMF-topman wel geweten hebben dat de vrouwen betaald werden.

Femen voerde actie

Voor het begin van de zitting verschalkten drie topless activistes van Femen de politie en stormden op de wagen van Strauss-Kahn af. Een van de vrouwen trachtte met ontbloot bovenlijf op de motorkap van de donkere limousine van DSK te klimmen. De beide andere activistes van de vrouwenbeweging omsingelden de wagen. Ze eisten dat klanten van prostituees gestraft worden.

De Femen-operatie duurde nauwelijks een minuut. De politie pakte hen op.

© Reuters


Reageer

Via: knack.be


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~cx1ZT$5pA

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply