Protest bij Barbie’s Droomhuis in Berlijn

Protesteren tegen barbiepaleis Barbiehuis in Berlijn Levensgroot poppenhuis geopend in Berlijn

Levensgroot poppenhuis geopend in Berlijn

In Berlijn is vandaag het Barbie Dreamhouse geopend. Een levensgroot poppenhuis, 2500 vierkante meter, van de beroemdste aankleedpop ter wereld. Alleen niet iedereen zit op deze ideale wereld te wachten. Een verslag van correspondent Wouter Meijer.

 

Topless activiste met brandend kruis bij het Barbiehuis

Topless activiste met brandend kruis bij het Barbiehuis

Een topless activist, een vechtpartij, een brandend kruis en Barbie's droomhuis. Jawel: vandaag kwam het allemaal samen in Berlijn, bij de opening van het 'Barbiehuis'.

Niet iedereen is namelijk enthousiast over het paleis van de bekendste pop van de wereld, waar fans zich kunnen onderdompelen in een roze droomwereld. Zo liet de feministische club Femen weer eens van zich horen: een topless activiste bestormde het Barbiehuis, met een brandend kruis in haar hand. Een 75-jarige vrouw raakte gewond bij een handgemeen. Hier vind je meer foto's van het protest.

"Ongezond verwachtingspatroon"

De jongerenafdeling van de linkse partij 'Die Linke' protesteerde tegen het clichébeeld dat het barbiehuis schept van de vrouw. Het zou een ongezond en onrealistisch verwachtingspatroon opleggen aan jonge meisjes. Hun motto: 'Occupy Barbie-Dreamhouse'.

Volgens de woordvoerder van Die Linke, Franziska Sedlak, staat Barbie's Droomhuis symbool voor schoonheidswaanzin, rolbevestigende clichés en benadeling van vrouwen in de samenleving. Volgens haar hebben vrouwen te maken met een enorme economische achterstand.

"Ernstige ondervoeding"

"In Barbie's Droomhuis gaat het alleen maar om koken, modeshows lopen en mooi zijn", zegt Sedlak. "De organisatie zegt weliswaar dat Barbie ook beroepen uitoefent, maar in dit Droomhuis heb je slechts de keuze uit twee mogelijke carrières. Je kunt fotomodel worden of moeder", vervolgt ze. "Daarmee geef je een verkeerd signaal af aan jonge meisjes.

Die Linke zwengelt ook de oude discussie over Barbies figuur weer aan: "Het schoonheidsideaal dat Barbie propageert is zeer gevaarlijk. Iemand met de lichaamsverhoudingen van Barbie zou lijden aan ernstige ondervoeding. We moeten niet willen dat jonge meisjes dit gaan nastreven."

De demonstratie begon rustig met een handjevol demonstrerende l jongeren voor de ingang van het Droomhuis. Maar later op de middag werd er een grotere demonstratiemars gelopen vanaf Alexanderplatz om het Barbiehuis heen.

Merkel-Barbie

Het bedrijf achter Barbie's Droomhuis, EMS, vindt de commotie overdreven. Zij vinden dat Barbie helemaal geen ouderwetse rollenpatronen vertegenwoordigt. Barbie is volgens hen juist een sterke, zelfstandige vrouw die arts, astronaut of piloot is. "Er bestaat zelfs een Merkel-Barbie!"

Ook de christendemocratische partij CDU in Berlijn vindt de ophef buitenproportioneel. Zij noemen de demonstratie "bekrompen kleingeestigheid van links-radicalen" en "agressieve intolerantie".

Andere stad

Barbie's Droomhuis in Berlijn is het tweede exemplaar in de wereld nadat vorige week in Florida al een vestiging geopend werd. Wie het huis in Berlijn wil bezoeken heeft nog tot 25 augustus de tijd. Daarna verhuist het naar een andere stad in Europa. Hoe zo'n Barbiehuis er nou van binnen uitziet? Dat zie je in het filmpje rechts.

Door: Stefan Suse

 

Open all references in tabs: [1 - 3]

Via: nos.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~EBR0N$2me

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply