Sandaler, håndduk – og finlandshette

Stranden i den kinesiske havnebyen Qingdao: En kvinne går opp fra bølgene og inn mot land. På hodet har hun en knallorange finlandshette.

- Jeg er redd for å bli mørk, sier 58 år gamle Yao wenhua til New York Times.

Den pensjonerte bussjåføren vil gjerne vise hvorfor hun bruker masken.

- En kvinne bør alltid ha lys hud, sier kvinnen stolt.

- Ellers vil folk tro man er en bonde.

Vil ha blek hud

Kinesiske
middelklassekvinners ønske om beskyttelse mot solen har resultert i det
som nå er en stadig voksende industri som imøtekommer en kultur som verdsetter blek hud som et tradisjonelt tegn på feminin skjønnhet umerket av manuelt arbeid.

Med det gamle idealet for øyet, samtidig som de ønsker å delta i strandlivog andre utendørsaktiviteter, har kinesiske kvinner kommet opp med en rekke mer eller mindre kreative måter å forene de to ønskene. Ansiktsmasker lik den fru Yao har på seg til badedøyet har tatt denne kystbyen med storm.

I
andre byer er parasoller en mer kjent accesoir til strandbesøket. De som trenger å ha begge hender fri foretrekker gjerne fargede ansiktsbeskyttere, mens de mer motebevisste heller vil ha et chiffonsjerf drapert over fjeset.

Armer som blir utsatt for sollys
er et annet tema mange kinesiske kvinner er opptatt av. At kjapt søk på
den kinesiske varianten av Amazon gir 20.000 treff for søkeordene "hansker som beskytter mot solen". Samtidig bugner butikkreolene av rad på rad emed kreme rog kosmetikkmasker med navn som "Hvit svane" og "Snøhvit", og som lover en naturlig, aristokratisk farge.

I tillegg tyr noen kvinner til våtdrakter for å få full beskyttelse mot solen når de er på stranda.

Briller og våtdrakt

De
tidligere nevnte badeansiktsmaskene er et relativt nytt produkt som er lagt av elastisk stoff likt det som brukes i badedrakter. Men ikke alle strandgjestene er like begeistret for badeutstyret.

- Dette er langt over streken, mener den 43 år gamle gynekologen Sun Li når hun får spørsmål om hva hun synes om ansiktsmaskene.

Selv
sitter hun under en parasoll, iført en solhatt, solbriller, prikkete munnbind, langermet t-skjorte og hansker. Over beina har hun lagt en skjorte.

57 år gamle Su Ailing er iført en rød maske, blå dykkerbriler og våtdrakt.

-
Ser det ut som om jeg bryr meg om hva folk tenker? Turistene har minimalt med klær på stranda, men vi lokale vet hvordan vi skal beskytte
huden vår, sier hun.

Maskene er en spesialitet fra Qingdao, som var tysk koloni før første verdenskrig. Noen uker tilbake ble bilder av lokale kvinner iført slike masker spredt på internet, hvilket utløste sarkastiske kommentarer såvel som et rush til nærmeste butikk.

- Jeg måtte bare ha en slik, sier Liu Jia (32), under en rosa maske.

Via: adressa.no


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~APqRG$1VY

This entry was posted in NO and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply