Slik får de oppmerksomhet igjen, igjen og igjen

Toppløs-aktivister (Foto: STRINGER/Reuters)

Denne kvinnen klarte å stikke av med EM-trofeet da det sto utstilt i Dnipropetrovsk i slutten av april.

Foto: STRINGER/Reuters

Toppløs-aktivist (Foto: SERGEI SUPINSKY/Afp)

Denne aktivisten protesterer mot det hun mener er EM-arrangørenes manglende innsats for å forhindre sexturisme. Hun ble senere fraktet bort av politiet.

Foto: SERGEI SUPINSKY/Afp

Det var fredag at fire toppløse kvinner tilknyttet den ukrainske feministgruppen Femen troppet opp utenfor den ukrainske ambassaden i Paris.

På de bare overkroppene hadde de skrevet «Fuck Euro» med klar adresse til EM-arrangørene.

Og som vanlig når de toppløse kvinnene går til aksjon, dukker bilder av aksjonen opp over store deler av verden.

Dermed kunne organisasjonen notere seg et nytt, vellykket PR-stunt.

«Vi fordømmer mafiaen som står bak EM i 2012. Vi krever at den ukrainske regjeringen setter en stopper for sexindustrien», lød deler av parolen for aksjonen.

Aktive før EM

Stuntet i Paris føyer seg inn i en etter hvert lang rekke nakenopptredener frem mot sommerens fotball-EM som arrangeres i Polen og Ukraina.

Men organisasjonen bryr seg ikke bare om fotball-EM. I løpet av noen uker har de blant annet hatt disse aksjonene:

31. mai: En kvinne kun iført truse og en hodekreasjon poserte som en penis på en blomsterfigur i Kyiv. Hun måtte slepes bort av politiet.

24. mai: En toppløs kvinne blir stoppet idet hun forsøker å stikke av med EM-trofeet som sto utstilt i EM-byen Lviv.

21. mai: En toppløs kvinne lykkes med å få tak i EM-trofeet som står utstilt i Dnipropetrovsk. Hun blir stoppet etter få meter.

12. mai: En toppløs kvinne blir stoppet idet hun forsøker å stikke av med EM-trofeet som står utstilt i Kyiv.

27. april: En aktivist kler av seg med ordene «sex bomb» skrevet på kroppen. Protestene går mot frykten for sikkerheten under fotball-EM etter bombeangrep i Dnipropetrovsk.

10. april: Tre toppløsaktivister tar seg inn og barrikaderer seg i St. Sophia-katedralen i Kyiv. De protesterer mot et nytt lovforslag som forbyr abort.

31. mars: Aktivister poserer toppløse foran Eiffel-tårnet i Paris for å protestere mot islams negative kvinnesyn.

15. mars: Toppløsaktivister protesterer i Kyiv for å sikre at tre menn som er pågrepet for voldtekt av en 19-åring får sin straff.

NB: Artikkelen fortsetter under bidlet

Toppløs-aktivist (Foto: SERGEI SUPINSKY/Afp)

Også EM-sikkerheten bekymrer aksjonistene. Her fra en aksjon etter en bombeeksplosjon i Ukraina tidligere i år.

Foto: SERGEI SUPINSKY/Afp

Agnete Strøm (Foto: Torgeir Wethal/Privat)

Agnete Strøm i Kvinnefronten synes aktivistene i Ukraina er modige som tør å bruke slike virkemidler for å få frem sin sak.

Foto: Torgeir Wethal/Privat

Kvinnefronten: – De er modige

Agnete Strøm i den norske organisasjonen Kvinnefronten mener frykten for økt sexturisme under EM er høyst reell. Derfor beundrer hun sine feministsøstre i Ukraina for de mange aksjonene og den modige .

– Jeg synes de er veldig flinke. Det skal mye mot til, og spesielt når de kommer fra Ukraina. Det er et land som har eksportert mange fattige kvinner til prostitusjon andre steder i verden. I Ukraina er dette et ikke-tema, men de marsjerer ut og sier at «dette finner vi oss ikke i», sier Strøm.

Hun mener det er hevet over tvil at sexturismen øker under store idrettsarrangementer, og trekker frem fotball-VM i Tyskland i 2006 som et eksempel.

– Der gjorde politiet tiltak for å legge til rette for kjøp av sex. I Tyskland er det ikke kriminalisert for menn å kjøpe sex. Dessverre gjorde ikke kvinneorganisasjonene i Tyskland stort mer enn å dele ut kondomer, sier Strøm.

Får støtte

Strøm mener Ukraina er eksempel på et land som ønsker å tiltrekke seg turister som kan komme for å kjøpe sex. Derfor er det viktig å sette ned foten.

– Det er et gammelt virkemiddel å vise rumpa for å få oppmerksomhet. Disse kvinnene må ha satt seg ned og tenkt hva som skal til for å få oppmerksomhet rundt sexturismen under fotball-EM. De er unge, vakre og bruker dette middelet. De tar seg retten til å gjøre det uten at de dermed steller seg til rådighet for menn, sier Strøm.

Inna Shevchenko and Anna Hutsol (Foto: GLEB GARANICH/Reuters)

Inna Shevchenko (t.v.) og Anna Hutsol er to av drivkreftene bak Fema. De har «kontor» på en kafé i Ukraina.

Foto: GLEB GARANICH/Reuters

Lover mer bråk

Den ukrainske organisasjonen bruker hele tiden det samme virkemidlet, men har ikke bare brydd seg om fotball-EM.

Da de ble grunnlagt i 2008 av Anna Hutsol, var målet både å bli den største kvinnegruppen i Europa og å komme inn i det ukrainske parlamentet.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å forstyrre EM, uttalte nylig Hutsol til Reuters.

Hun er klar på at de kommer til å ha aksjoner også under fotball-EM. De har flere kvinner stående klare i EM-byene for å skaffe oppmerksomhet rundt sine kampsaker.

– Vi har folk som kommer til oss fra både Brasil og Frankrike for å være med på aksjonene. Jeg kan ikke gi konkrete detaljer om hva vi skal gjøre, men vi planlegger aksjoner både på stadionene, utenfor arenaene, på pressekonferanser, medaljeseremonier. Over alt, sier hun.

Via: nrk.no


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~m7gGJ$13q

This entry was posted in NO and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply