Stichters Femen verlaten Oekraïne uit angst voor politieke vervolging

In de nasleep van de ontdekking van wapens in hun bureau in Kyiv hebben drie stichters van de feministische actiegroep Femen vandaag aangekondigd dat ze Oekraïne hebben verlaten uit angst voor "politieke vervolging".

Alexandra Sjevtsjenko, Anna Goutsol en Iana Zhdanova "zijn Oekraïne ontvlucht uit vrees voor hun leven en hun vrijheid", zo staat in een mededeling. De drie dames beloven hun activiteiten voort te zetten in Europa.

Verhoord
De stichters van Femen namen de wijk nadat ze gisteren werden verhoord door de politie. Ze werden aan de tand gevoeld over de wapens die de politie eerder deze week in beslag heeft genomen bij een raid op de hoofdzetel van de groep. De politie van Kyiv verklaarde vandaag dat de activistes enkel als getuigen werden verhoord en hun vrijheid behouden.

"Provocatie"
Na de ontdekking van de wapens sprak Femen van een "provocatie". De protestgroep meent dat de wapens in het kantoor zijn geplaatst en laakt de wijze waarop de Oekraïense overheid jacht zou maken op de activistes. Ze sloten daarop hun kantoor in Oekraïne, de geboorteplaats van de groep. De hoofdzetel is nu in Parijs.

Persmagneten
De voorbije jaren maakte Femen wereldwijd naam met hun demonstraties tegen seksisme en discriminatie van vrouwen. Hun opmerkelijke acties, waarbij de activistes onverwacht op publieke plaatsen opduiken met ontblote borsten en slogans op het lichaam geklad, trokken al heel wat persaandacht. Femen strijdt ook tegen homofobie, autoritaire regimes, verkiezingsfraude en de verstrengeling tussen kerk en staat.

Via: demorgen.be


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~8oFFg$47I

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply