Támadnak: Oroszországban is fűrésszel estek a keresztnek

A független újság szerint a Femen ukrán szervezet augusztus 17-i, kijevi akciója "fertőzhetett". Egyik aktivistájuk a fotósok hada előtt fűrészelte le a kijevi Függetlenség tere közelében álló, 2004-ben emelt emlékkeresztet. A félmeztelen feminista a Pussy Riot tagjainak elítélése ellen tiltakozott.

Az oroszországi ortodox feszületek elleni támadásokról előbb a moszkvai patriarchátus internetes oldalán jelent meg a hír. Szombaton a Cseljabinszk megyében lévő Szmelovszkij faluban ismeretlenek három fakeresztet fűrészeltek szét. A Kazahsztánnal határos szibériai településre bevezető utaknál júliusban állították fel a feszületeket.

Arhangelszkben, az északi Fehér-tengeri kikötővárosban ismeretlenek ugyancsak elfűrészeltek és ledöntöttek egy közterületen álló feszületet.

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint az esetek összefüggésbe hozhatóak a Femen ukrán szervezet múlt keddi bejelentésével, amely szerint Kresztopoval (Keresztdöntés) elnevezésű csoportjuk - úgymond - fellépést tervez az oroszországi ortodox egyházi faépítészeti központokban.

Az oroszországi Femen szervezet tagadta közvetlen részvételét a LiveJournal című közösségi oldalon meghirdetett "Fűrészeld a kereszteket - mentsd meg Oroszországot" elnevezésű akcióban, de a keresztek ledöntését üdvözölte. Vezetőjük, Anna Gucol szerint "a keresztdöntés korszakának az orosz egyházi maffia alkonyává kell válnia, amelyek keresztjei a sánta Putyin-rezsim mankójául szolgálnak".

Az orosz lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a Pussy Riot orosz punkegyüttes augusztus 17-én nem jogerősen két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélt tagjai nem értenek egyet az egyházellenes vandál cselekményekkel. Egyikük, Marija Aljohina a múlt szerdán azt nyilatkozta, hogy a kereszt elfűrészelése nem vált ki belőlük szolidaritást. Egy ellenzéki aktivista a Twitteren közölte, hogy a punkegyüttes tagjai a keresztdöntő és templomokat meggyalázó akciókat elítélő nyilatkozatot készülnek kiadni.

Eközben Németországban is megpróbálták utánozni a Pussy Riot tagjait, ami lehet, hogy sikerül is nekik.

A Kölni Székesegyház őrszemélyzete ugyanis kidobta a két 23, illetve 25 éves férfit, és az egy 20 éves nőt, kevesebb, mint egy perc alatt.

Maszkos performanszuk így rövidre sikeredett, azonban ahhoz elég volt, hogy a kölni államügyészség az érsekség feljelentése alapján vallási szolgálat megzavarása miatt eljárást indítson ellenük.

Vágyuk így sikerülhet, sőt a német törvények alapján több évet is kaphatnak, mint orosz példaképeik.

(MTI, RT nyomán Szent Korona Rádió)

Via: szentkoronaradio.com


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~9q7ci$1hn

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply