Tiltakozó akció Isztambulban a nőkkel szembeni erőszak miatt – Galamus

MTI 2012. március 8., csütörtök 20:48

A török nőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt meztelen felsőtesttel tiltakozott csütörtökön Isztambulban a Femen ukrán mozgalom négy női aktivistája.

A tiltakozók félig meztelenül jelentek meg a ma múzeumként szolgáló egykori bizánci

keresztény székesegyház, a Szent Szófia (Hagia Sophia) előtt, transzparenseken ítélve el a nők bántalmazását férjeik, illetve rokonaik által. Szemtanúk szerint a rendőrség azonnal közbelépett, és elszállította a tüntetőket.

A mozgalom célul tűzte ki, hogy számos országban tiltakozó akciókat szervez a nők jogainak biztosításáért. Elsődleges feladatuknak a muzulmán nők védelmét tartják.

A Femen aktivistái múlt vasárnap Moszkvában tartottak tiltakozó akciót Vlagyimir Putyin ellen, illetve a szavazás meghamisítása miatt.

Az isztambuli tüntetéssel egy időben az ankarai parlament a nemzetközi nőnap alkalmából több törvényt fogadott el a nők védelmének erősítése érdekében. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök az ország délkeleti részén lévő Mardin városában egy konferencián azt ígérte, hogy a török hatóságok jogi és pénzügyi segítséget, továbbá oltalmat kívánnak biztosítani a nőkkel szemben alkalmazott erőszak áldozatainak.

A túlnyomóan muzulmán Törökország remélt uniós csatlakozásának egyik akadálya a nőkkel szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetés.

Via: galamus.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~qmMse$hL

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply