Tovább büntetik a tunéziai nőjogi aktivistát

300 dinár, azaz nagyjából 150 euró pénzbüntetésre ítélte a bíróság csütörtökön Tunéziában az Amina Tyler néven ismert fiatal nőjogi aktivistát, egy önvédelmi spray tiltott birtoklása miatt, de nem engedték szabadon: a bíró elrendelte további őrizetben tartását, mert új vádakat emelnek ellene a közerkölcs megsértése, illetve temetőrongálás címén.

Az aktivista elleni, világszerte nagy érdeklődéssel figyelt per csütörtökön kezdődött. A bíróság épülete előtt több tucatnyi feldühödött tüntető az iszlám meggyalázásával vádolta a 19 éves lányt, és súlyos ítélet kiszabását követelte. 

Amina Tyler először márciusban keltett közfelháborodást Tunéziában azzal, hogy félmeztelen fotókat tett közzé saját magáról az interneten, amivel a nők hátrányos helyzetére akarta felhívni a figyelmet. A Femen nőjogi szervezet módszerei által inspirált akciója miatt több halálos fenyegetést is kapott. Május közepén a Kairuán város legnagyobb mecsete melletti temető falára mázolta fel a Femen nevét. A rendőrség állítása szerint arra készült, hogy félmeztelenre vetkőzzön, de a hatóságok közbeléptek. Hivatalosan amiatt vették őrizetbe, hogy volt nála egy önvédelmi spray - emiatt akár hat hónap börtönre is ítélhetik. 

A bíróság épülete előtt összegyűlt - többségében konzervatív vallásos - tüntetők az iszlám, illetve Kairuán város meggyalázásával vádolták. Az AFP tudósítása szerint a demonstrálók között volt az Anszar as-Saría nevű radikális szalafista szervezet több tagja is. Tyler csütörtöki meghallgatásán azt mondta a bírónak, hogy a sprayt egy külföldi újságírótól kapta, és önvédelmi céllal hordta magánál. Ügyvédje bizonyítékok hiányában az eljárás megszüntetését kérte, mivel a nőt a robbanószerkezetek vagy robbanóanyagok birtoklását tiltó rendelet megsértése címén vették őrizetbe. Több jogász azt akarja elérni, hogy súlyosabb bűncselekmény - például lázadás szítása - miatt emeljenek vádat a fiatal nő ellen.  

Amina Tyler ügyére szerdán a Femen három aktivistája hívta fel a figyelmet egy Tuniszban végrehajtott félmeztelen akcióval. A két francia és egy német aktivista az igazságügyi minisztérium épülete előtt vetkőzött félmeztelenre, és azt kiabálták angolul, hogy "Szabadságot Aminának!" és "Közeleg a nők tavasza". A mindössze rövidnadrágot viselő, csupasz felsőtestű nők felmásztak a minisztérium épülete előtti kerítésre, a rendőrök onnan szedték le őket, majd őrizetbe vették őket. A helyszínen felháborodott tömeg gyűlt össze, többen rátámadtak az újságírókra, akik tudósítani próbáltak a három félmeztelen nő akciójáról.  

A Femen egyik tagja az AP megkeresésére közölte, hogy a szervezet "a nők tavaszát" akarja útjára indítani Tunéziában a topless-akcióval, amely az első ilyen jellegű tiltakozó megmozdulásuk volt egy arab országban.

Via: hvg.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~voFFg$2uh

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply