Tunesische FEMEN-activiste opgepakt tijdens uitkleden bij moskee

Tunisian-activist-Amina-Tyler-via-AFPDe Tunesische feministe Amina Tyler, die in haar land ophef veroorzaakte door topless foto’s van zichzelf op internet te zetten, is opgepakt toen zij zich bij de belangrijkste moskee in de heilige stad Kairouan probeerde te ontkleden.

Zij wordt voorgeleid en mogelijk aangeklaagd wegens ‘provocatie’……

Aldus liet het ministerie van binnenlandse zaken weten.

De 19-jarige Tyler had Kairouan zondag gesluierd weten binnen te komen. Eenmaal daar gaf zij haar blonde lokken de vrijheid. Zij schreef het woord FEMEN, de naam van een groep Oekraïense feministen die vaak met blote borsten demonstreren, op de muur van een begraafplaats bij de moskee en begon haar kleren uit te trekken, citeerde haar advocate Radhia Nasraoui uit het politierapport.

Plaatselijke bewoners omsingelden haar en droegen haar over aan de politie. Op een video op de Tunesische nieuwssite Nawaat is te zien hoe mensen haar uitschelden terwijl ze wordt afgevoerd. “Ze onteert ons. Wij zullen onze stad beschermen, maar een vies meisje als jij hoort hier niet”, schreeuwt een bewoner. “Wij zijn allemaal moslims”, zegt Tyler tegen een man, die terugroept: “Jij bent geen moslim. Kom niet naar Kairouan.”

De moeder van Tyler, Wafa, liet weten dat haar dochter hulp nodig heeft en onder behandeling is van een psychiater. “Ik maak mij erg zorgen over mijn dochter. Ik ben bang dat zij door de rechtbank veroordeeld wordt.”

Tunesië is het land waar de Arabische Lente begon. Zijn overgang naar democratie en hoe het omgaat met zaken als de islam, politiek en maatschappelijke bewegingen zoals het feminisme worden in de hele regio nauwlettend in het oog gehouden. Het is de vraag in welke richting het land zich ontwikkelt sinds de omverwerping van een verstikkende dictatuur in januari 2011 de weg opende voor wedijverende religieuze en seculiere groepen.

Met haar actie in Kairouan heeft Tyler zich begeven in een situatie die bijzonder gevoelig ligt. De door gematigde islamisten geleide regering heeft te maken met ultraconservatieve groepen die aan invloed lijken te winnen.

Lees ook:Tunesische FEMEN-site gehackt: blote borsten vervangen door Koran-verzen
Lees ook:FEMEN-vrouwen photoshoppen hun tepels weg voor Facebook
Lees ook:United Nations Women-vestiging in Den Haag
Lees ook:Ayaan Hirsi Ali is nu Amerikaanse
Lees ook:FEMEN roept Marokkaanse vrouwen op om naakt te protesteren

Open all references in tabs: [1 - 7]

Via: powervrouwen.blog.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~zerOW$2pa

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply