Tunézia: megkezdődött a Femen aktivistáinak pere

Tunézia: megkezdődött a Femen aktivistáinak pere

A Femen védői a kérés elutasítását és az egy hete őrizetben lévő aktivisták elengedését követelték. A bíró délután dönt a kérelemről és a tárgyalás folytatásának időpontjától.

2013.06.05 17:11MTI
Kinyomtatom

Fórumozok róla

+Nagyobb betűméret-Kisebb betűméret

Fotó: MTI

Megkezdődött szerdán Tunéziában a Femen nőjogi szervezet ama három európai aktivistájának pere, aki egy hete félmeztelenül tüntetett a tuniszi igazságügyi minisztérium előtt.

A pert délelőtt Karmi Sebbi bíró elnapolta, miután több - közöttük iszlamista - szervezet ügyvédei kérelmezték, hogy tekintsék őket felperesnek. A Femen védői a kérés elutasítását és az egy hete őrizetben lévő aktivisták elengedését követelték. A bíró délután dönt a kérelemről és a tárgyalás folytatásának időpontjától.

A reggeli órákban több tucatnyian tüntettek a Femen ellen a tuniszi igazságügyi palotánál, ahol a két francia nő, Pauline Hillier és Marguerite Stern, valamint a német Josephine Markmann tárgyalását tartják.

Patrick Klugman védő derűlátón nyilatkozott a francia hírügynökségnek, mert az ügyészség végül nem közszeméremsértés, hanem kicsapongás vétségére alapozza a vádat. Ez a szabálysértés félévi letöltendő börtönnel büntethető.

Azt vetik a Femen-aktivisták szemére, hogy kicsapongást követtek el, holott ez a szabálysértés nem valósult meg. A testüket nem csábítás céljából mutogatták, hanem politikai üzenetként - érvelt az ügyvéd.

Tunéziában kedden a szállodájában előállítottak és kiutasítottak egy ukrán aktivistát, aki a társainak támogatásra érkezett az országba. Inna Sevcsenko, a párizsi székhelyű szervezet vezéralakja szerint ez arra utal, hogy bíróság nem jogszerű, hanem politikai döntést hoz majd.

A három nő a Femen egyik tagja szerint a topless-akcióval "a nők tavaszát" akarta elindítani Tunéziában, és szolidaritását fejezte ki Amina Tylerrel. A 19 éves tunéziai nőt csütörtökön 300 dinár, azaz nagyjából 150 euró pénzbüntetésre ítélték egy önvédelmi spray tiltott birtoklása miatt. A bíró elrendelte további őrizetben tartását, mert új vádakat emelnek ellene közszeméremsértés, illetve temetőrongálás címén. Amina Tyler tárgyalását szintén június 5-ére tűzték ki.

Amina Tyler először márciusban keltett közfelháborodást Tunéziában azzal, hogy félmeztelen fotókat tett közzé saját magáról az interneten, amivel a nők hátrányos helyzetére akarta felhívni a figyelmet.

Hozzáadom a könyvjelzőhözKüldd ide: DeliciousKüldd ide: DiggKüldd ide: FacebookKüldd ide: myspaceKüldd ide: twitter

Open all references in tabs: [1 - 4]

Via: kulfold.ma.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Y3vWF$32S

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply