Tunéziában is félmeztelenül tiltakoztak a Femen aktivistái – galéria

Tunziban hajtottak vgre - az arab vilgban els alkalommal - flmeztelen tiltakoz akcit a nk htrnyos helyzete miatt szerdn a Femen njogi szervezet aktivisti. A megmozduls kisebb csetepatt eredmnyezett a tuniszi igazsggyi minisztrium pletnl, a hrom nt rizetbe vette a rendrsg.

A kt francia s egy nmet aktivista a minisztrium plete eltt vetkztt flmeztelenre, s azt kiabltk angolul, hogy "Szabadsgot Aminnak!" s "Kzeleg a nk tavasza". A mindssze rvidnadrgot visel, csupasz felstest nk felmsztak a minisztrium plete eltti kertsre, a rendrk onnan szedtk le ket, majd mindhrmukat betuszkoltk az pletbe. Kzben a helysznen egyre ntt az akci miatt felhborodott tmeg, tbbsgkben a minisztriumban dolgoz jogszok.

Tunziban is flmeztelenl tiltakoztak a Femen aktivisti. Fot: MTI (galria)

A hrom n Amina Tylerre, arra a jelenleg rendrsgi rizetben tartott 19 ves tunziai nre utalt, aki maga is a Femen ltal inspirlt mdszerekkel hajtott vgre tiltakoz akcikat. Elszr mrciusban keltett kzfelhborodst Tunziban azzal, hogy flmeztelen fotkat tett kzz sajt magrl az interneten. Akcija miatt tbb hallos fenyegetst is kapott. Legutbb a Kairun vros legnagyobb mecsete melletti temet falra mzolta fel a Femen szervezet nevt. A rendrsg lltsa szerint arra kszlt, hogy flmeztelenre vetkzzn, de a hatsgok kzbelptek. Hivatalosan amiatt vettk rizetbe, hogy volt nla egy nvdelmi spray - emiatt akr hat hnap brtnre is tlhetik.

A szerdai tuniszi akci utn egy fiatal jogszn azt mondta az amerikai hrgynksgnek: ezek a nk megsrtettk az iszlm vallst s a tunziai trsadalom hagyomnyait azzal, hogy levettk a ruhikat.

Az sszegylt tmegben tbben rtmadtak az jsgrkra, akik tudstani prbltak a hrom flmeztelen n akcijrl. Inzultus rt tbb jogszt is, akik az jsgrk vdelmre keltek. A rendrsg nhny riportert rvid idre rizetbe vett s szemtanknt kihallgatott.

A tunziai gyszsgi hivatal kzlse szerint a hrom nt a tuniszi rendr-fkapitnysgra szlltottk, az illetkes nagykvetsgeket rtestettk.

A hrek szerint kzszemremsrts vagy a kzrend megzavarsa cmn emelhetnek ellenk vdat, s akr egyves brtnbntetst is kaphatnak.

Tunziban is flmeztelenl tiltakoztak a Femen aktivisti. Fot: MTI (galria)

A Femen egyik tagja az AP megkeressre kzlte, hogy a szervezet "a nk tavaszt" akarja tjra indtani Tunziban a topless-akcival, amely az els ilyen jelleg tiltakoz megmozdulsuk egy arab orszgban. Az igazsggyi minisztriumnl tartott akcit az Amina Tyler gyben tartand brsgi trgyals eltti napra idztettk.

Az Ukrajnban alaptott, de ma mr prizsi szkhellyel mkd Femen eddig Eurpban szervezett szmos flmeztelen tiltakoz akcit, s csak az utbbi hetekben irnytottk figyelmket az arab vilgra. Kzel-keleti feministk azonban tbbnyire brljk a njogi szervezetet, arra hivatkozva, hogy mdszereik tvol llnak a nagyrszt konzervatv rgi szoksaitl, s a szndkaikkal ppen ellenttes hatst rhetnek el.

Via: delmagyar.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~3IKx8$2td

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply