Tűz pusztított a Femen párizsi székhelyén

Tűz pusztított a Femen párizsi székhelyén

Tűz pusztított vasárnapra virradóra a Femen párizsi székhelyén. A rendőrség szerint feltehetően baleset történt, a feminista csoport szerint viszont "gyanúsak a véletlen egybeesések".

2013.07.21 17:42MTI
Kinyomtatom

Fórumozok róla

+Nagyobb betűméret-Kisebb betűméret

Fotó: Femen

A tűz hajnali 5 órakor keletkezett Inna Sevcsenkónak, a forrónadrágban és fedetlen felsőtesttel tüntető női aktivisták vezetőjének harmadik emeleti szobájában. 

A 23 éves ukrán nő nem volt a 15 négyzetméteres helyiségben, amely teljesen kiégett, de a Femen több tagja is az épületben aludt. A Femen székhelye Párizs egyik északi, a hagyományosan külföldiek, elsősorban munkásrétegek által lakott Goutte d'Or negyedben, a XVIII. kerületben található, a Lavoir Moderne Parisien elnevezésű közösségi helyen, ahol a lakószobák mellett egy előadóteremmel is rendelkezik a feminista csoport. 

A rendőrség szerint nem lehet megállapítani, hogy mi okozta a tüzet, de azt feltételezik, hogy baleset történt. A tűzoltók öt embert mentettek ki az épületből, senki sem sérült meg. "Mélyen aludtam, sehol nem égett a villany, amikor egyszer csak tűz lett. Üvegtörést hallottunk, majd ropogásokat" - mondta Pauline Hillier, aki bement a szobába, ahol a tűz keletkezett. 

A fiatal nő és Marguerite Stern - aki szintén az épületben tartózkodott - közel egy hónapot töltött a közelmúltban egy tunéziai börtönben közszemérem megsértéséért, miután félmeztelenül tüntettek tunéziai társuk, a május 19. óta fogva tartott Amina Tyler támogatására. A rájuk kirótt négy hónapi elzárást másodfokon felfüggesztett börtönre változtatták, ezt követően tértek haza Párizsba. 

Pauline Hillier elmondta, hogy mindannyian meg vannak döbbenve, és szeretnék pontosan megtudni, hogy mi történt. "Úgy gondoljuk, hogy túl sok a véletlen egybeesés, az egész a bélyeg körüli vita után egy héttel történt" - hívta fel a figyelmet. 

Az aktivista arra utalt, hogy Inna Sevcsenko inspirálta a Franciaország jelképének számító Marianne új változatát, az ő arcképe díszíti mostantól a francia nemzeti bélyeget, s ez ellen több konzervatív politikus és a katolikus egyházhoz közeli egyesület is tiltakozott. Inna Sevcsenko a közelmúltban kapott menedékjogot Franciaországban. 

A francia televíziós műsorokban gyakran fellépő nő 2012 augusztusában turistavízummal érkezett Párizsba, miután hazájában eljárás indult ellene, amiért motoros fűrésszel elvágott egy ortodox keresztet Kijev központjában. Az akcióval az ellen tiltakozott, hogy a Pussy Riot orosz punk banda tagjait elítélték, amiért egy számot előadtak Vlagyimir Putyin orosz elnök politikája ellen egy moszkvai katedrálisban. 

"A Femennek sok ellensége van, akik régóta le akarnak minket állítani" - mondta vasárnap Sevcsenko, aki szerint a szobájában kitört tűznek "politikai okai lehetnek". "Mindennap kapunk halálos fenyegetéseket. Tegnap a Femen mobiljára a következő üzenet érkezett: Burn witches (Elégetni a boszorkányokat) - tette hozzá.

Hozzáadom a könyvjelzőhözKüldd ide: DeliciousKüldd ide: DiggKüldd ide: FacebookKüldd ide: myspaceKüldd ide: twitter

Open all references in tabs: [1 - 4]

Via: kulfold.ma.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Urzzk$3ha

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply