Tyrkia utviste toppløse aktivister

De ukrainske aktivistene demonstrerte i et turistområde i Istanbul torsdag i anledning den internasjonale kvinnedagen. Aksjonen fant sted utenfor den tidligere kirken Haga Sophia, som nå er omgjort til et museum.

Femen er en ukrainsk protestgruppe som er basert i Ukrainas hovedstad Kyiv, og deres varemerke, som skaffer dem mye oppmerksomhet, er å demonstrere i bar overkropp.

Se også: Puppeaktivister slår til igjen

Ifølge aktivistene var intensjonen å få styresmaktene i muslimske land til å anerkjenne at det foregår folkemord mot kvinner, og å sørge for at forbryterne blir hardt straffet. De hadde sminket «skader» på kroppen, og holdt opp plakater hvor budskapet blant annet var «stjålne liv». 

De fire demonstrantene ble etter kort tid anholdt av politiet, og fredag ble de satt på et fly til Kyiv.

Ny lovgivning

Samtidig som Femen-demonstrasjonen fant sted, kom nyheten om at en skilt kvinne var drept i Istanbul. Hun skal ha blitt skutt av eks-mannen.

Ifølge Voice of America har det blitt drept en kvinne hver eneste dag i Tyrkia som følge av vold i nære relasjoner. En rapport viser at 42 prosent av tyrkiske kvinner skal ha blitt utsatt for fysisk eller seksuelt misbruk, mens bare en tidel av sakene blir anmeldt.

Tyrkiske styresmakter vedtok torsdag lovgivning som skal gi økt beskyttelse til kvinner som er utsatt for vold. Kritikere mener imidlertid at loven er for svak, og at den signaliserer at myndighetene ikke tar problemet alvorlig nok.

Bryster som våpen

Femen ble grunnlagt av Anna Hutsol i 2008, for å skape bevissthet rundt ukrainske kvinners underlegne rolle i Ukraina.

Les også: Viser pupp for likestilling

Siden den gang har de ved flere anledninger lykkes i å skape blest rundt sine kampsaker, deriblant motstand mot sexturisme, internasjonale ekteskapsbyrå, kjønnsdiskriminering og prostitusjon.

De senere årene har de utvidet sin politiske dagsorden, og aksjonert mot juks ved presidentvalgene i Ukraina og Russland.

Les også: Toppløse aktivister utvider horisonten

Slagordet deres er «Vår Gud er kvinnen, vårt oppdrag er protest, våre våpen er bare bryster!»

Ifølge Femens egen Facebook-side er målene deres blant annet å utvikle lederskap, intellektuelle og moralske kvaliteter hos de unge kvinnene i Ukraina.

Les flere nyheter

Open all references in tabs: [1 - 3]

Via: abcnyheter.no


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~wrzzk$iC

This entry was posted in NO and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply