"Ukrajna nem bordélyház" – Velencében villantottak mellet a Femen …

"Ukrajna nem bordélyház" - Velencében villantottak mellet a Femen-aktivisták

A mozgalom egyik vezetője, Inna Sevcsenko piros betűkkel írta mellkasára az "Ukrajna nem bordélyház" feliratot, amely egyben az említett dokumentumfilm címe is, míg társai különféle szlogenekkel a bőrükön jelentek meg.

2013.09.04 21:47MTI
Kinyomtatom

Fórumozok róla

+Nagyobb betűméret-Kisebb betűméret

Fotó: MTI

A Femen ukrán nőjogi mozgalom hat tagja vetkőzött félmeztelenre szerdán a nemzetközi Velencei Filmfesztiválon a róluk készült dokumentumfilm kedvéért, valamint azért, hogy megvédjék csoportjukat "a szexizmussal és a patriarchátussal szemben". A mozgalom egyik vezetője, Inna Sevcsenko piros betűkkel írta mellkasára az "Ukrajna nem bordélyház" feliratot, amely egyben az említett dokumentumfilm címe is, míg társai különféle szlogenekkel a bőrükön jelentek meg.

Az aktivistákat a mozgalmuk történetét megfilmesítő Kitty Green ausztrál rendező kísérte. Green hónapokig forgatott a Femen tagjainak életéről és félpucér tüntetéseikről, amelyeket az egész világ szemmel kísért, s amelyek Sevcsenko szerint tíz országban találtak követőkre. Az ausztrál rendezőt, akinek nagyanyja ukrán, 2012-ben egy fehéroroszországi tüntetésen több aktivistával együtt őrizetbe vették. A film betekintést nyújt a szervezet legféltettebb titkaiba, és egy, a mozgalmat alapjaiban meghatározó paradoxonra is rámutat: méghozzá arra, hogy a Fement a kezdetek kezdetén éppen egy férfi, a patriarchátust megtestesítő Viktor segítette. "Viktor segített nekünk megérteni a patriarchális rendszer működését, amelyben a nők szexrabszolgák és gyakran a családon belüli erőszak áldozatai" – magyarázza Sevcsenko.

Az aktivista azt is elárulta, hogy a mozgalomnak végül meg kellett szabadulnia Viktor befolyásától, aki azóta kilépett a Femenből. Az Ukrajnában alapított, ám párizsi székhelyű szervezet több éve folytat harcot a szexizmus és a nők diszkriminációja ellen. Az aktivisták tüntetéseiken gyakran meztelen felsőtestüket használják transzparensként, ezzel hívva fel magukra a világ figyelmét.

Hozzáadom a könyvjelzőhözKüldd ide: DeliciousKüldd ide: DiggKüldd ide: FacebookKüldd ide: myspaceKüldd ide: twitter

Via: ma.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~hb6eS$496

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply