Vádat emeltek Tunéziában a Femen aktivistái ellen

A két francia és egy német aktivista szerdán tiltakozott félmeztelenül a nők hátrányos helyzete miatt.

Vádat emeltek Tunéziában a Femen nőjogi szervezet három aktivistája ellen közszeméremsértés és a közrend megzavarása címén - közölte pénteken a három nő ügyvédje. A tárgyalást június 5-re tűzték ki. A vádlottak akár két év börtönbüntetést is kaphatnak.

A két francia és egy német aktivista szerdán hajtott végre tiltakozó akciót a nők hátrányos helyzete miatt. A tuniszi igazságügyi minisztérium épülete előtt félmeztelenre vetkőztek, és azt kiabálták angolul, hogy "Szabadságot Aminának!" és "Közeleg a nők tavasza". A mindössze rövidnadrágot viselő, csupasz felsőtestű nők felmásztak a minisztérium épülete előtti kerítésre, a rendőrök onnan szedték le őket, majd mindhármukat őrizetbe vették. A helyszínen felháborodott tömeg gyűlt össze, többen rátámadtak az újságírókra, akik tudósítani próbáltak a három félmeztelen nő akciójáról.

A Femen egyik tagja az AP megkeresésére közölte, hogy a szervezet "a nők tavaszát" akarja útjára indítani Tunéziában a topless-akcióval, amely az első ilyen jellegű tiltakozó megmozdulásuk volt egy arab országban.

A három nő Amina Tylerre, arra a jelenleg is rendőrségi őrizetben tartott 19 éves tunéziai nőre utalt, akit csütörtökön 300 dinár, azaz nagyjából 150 euró pénzbüntetésre ítéltek egy önvédelmi spray tiltott birtoklása miatt. A bíró elrendelte további őrizetben tartását, mert új vádakat emelnek ellene közszeméremsértés, illetve temetőrongálás címén. Amina Tyler tárgyalását szintén június 5-én tartják.

Amina Tyler először márciusban keltett közfelháborodást Tunéziában azzal, hogy félmeztelen fotókat tett közzé saját magáról az interneten, amivel a nők hátrányos helyzetére akarta felhívni a figyelmet. A Femen nőjogi szervezet módszerei által inspirált akciója miatt több halálos fenyegetést is kapott. Május közepén a Kairuán város legnagyobb mecsete melletti temető falára mázolta fel a Femen nevét. A rendőrség állítása szerint arra készült, hogy félmeztelenre vetkőzzön, de a hatóságok közbeléptek.

Via: hirado.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~NNy4E$2ws

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply