Wereldwijde protesten in aanloop naar uitspraak zaak-Pussy Riot

Een activiste van de bekende Oekraiense protestgroep Femen hijst de kettingzaag nadat ze er vanochtend in Kyiv een kruis van de orthodoxe kerk mee omzaagde. Foto AFP / Genya Savilov

Buitenland

In afwachting van de uitspraak in de zaak Vladimir Poetin versus Pussy Riot komen wereldwijd in tientallen steden protesten op gang. Ondertussen is Paul McCartney de laatste die zich heeft aangesloten bij de rij beroemdheden die roepen om vrijlating van de vrouwenpunkband.

Onze correspondent Thalia Verkade vanaf locatie:

Twitter avatar tverka Thalia Verkade Genoeg journalisten hier nabij de rechtbank @pussyriot http://t.co/V4zdbSqk 39 minuten geleden

Persbureau AP meldt dat organisatoren van demonstraties hopen op “duizenden mensen” die hun steun komen betuigen aan de drie Russische provocateurs van Pussy Riot. De leden, waarvan twee jonge kinderen hebben, zitten reeds vijf maanden vast voor hun vermeende schoffering van Poetin en de hechte band die de Russisch Orthodoxe kerk met diens regime onderhoudt.

‘Nieuwe fase bewind Poetin: ‘autoritair’ is gepasseerd station

Naast McCartney, die vanochtend zijn naam zette onder het protest, hebben ook wereldsterren als Madonna en Björk gepleit voor vrijspraak en vrijlating. Buitenlandredacteur Chris Hensen van NRC:

“Weinigen maken zich illusies over wat het vandaag zal worden. Het is bijna onmogelijk niet te denken dat de rechtszaak wordt aangestuurd door het Kremlin. Het is geen geheim dat rechters in Rusland nauwgezet de instructies van de machthebbers volgen. En die machthebbers hebben al laten weten dat de vrouwen straf verdienen. Poetin zei onlangs dat de vrouwen niet té hard moeten worden aangepakt.

Sommige analisten zien in de reeks maatregelen van de afgelopen maanden een bewijs dat het bewind van Poetin een nieuwe fase is ingegaan. Autoritair was hij altijd al, maar dat is een gepasseerd station. Of, zoals het Duitse weekblad Der Spiegel deze week concludeerde: Rusland is onder Poetin een ‘loepzuivere dictatuur’ aan het worden.”

In de meeste steden worden de protesten georganiseerd bij de Russische ambassades op de stoep. In Parijs is gekozen voor het Igor Stravinskyplein nabij het Centre Pompidou.

Open all references in tabs: [1 - 8]

Via: m.nrc.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~zQRxd$1TE

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply