Διαμαρτυρίες γυμνόστηθων και στη Γερμανία – Newpost.gr

Οι φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών από το Βερολίνο με συνθήματα όπως «Κατά του ρατσισμού» ή «Κατά του μίσους» κάνουν εν τω μεταξύ το γύρο του διαδικτύου. Πρόκειται για φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ακτιβιστριών της Femen στο Βερολίνο, έξω από ένα κτίριο όπου συνεδρίαζε το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα NPD.

To φεμινιστικό αυτό κίνημα που ιδρύθηκε το 2008 στην Ουκρανία έχει βρει ήδη οπαδούς σε Βραζιλία και Γαλλία. Το περασμένο φθινόπωρο οι ακτιβίστριες εγκαινίασαν στο Παρίσι το πρώτο τους διεθνές παράρτημα. Αρχές του χρόνου ιδρύθηκε και στη Γερμανία ένα παράρτημα, το οποίο έχει σήμερα 20 μέλη που προέρχονται κυρίως από το Βερολίνο και το Αμβούργο.

Βραδινές προετοιμασίες

Οι νεαρές ακτιβίστριες συναντώνται συνήθως τα βράδια σε καφέ στο κέντρο του Βερολίνου. Εκεί συζητούν τις λεπτομέρειες των σχεδιαζόμενων δράσεών τους, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν ακόμη δικά τους γραφεία.

Παρούσα και η Αλεξάντρα Σεβτσένκο, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ουκρανικού Femen, η οποία ήρθε στο Βερολίνο για να βοηθήσει στη σύσταση του γερμανικού παραρτήματος. Οι Γερμανίδες εξηγούν ότι το κίνημα Femen υπέπεσε για πρώτη φορά στην αντίληψή τους κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των συναδέλφων τους στην Ουκρανία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Αυτή ήταν η αφορμή και για την 22χρονη γερμανίδα φοιτήτρια Κλάρα για να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες. Στο facebook έγινε μέλος της ομάδας Femen Germany. H πρώτη γυμνόστηθη διαμαρτυρία της έγινε τον Νοέμβριο του 2012 μπροστά από τον oίκο ανοχής Pascha στην Κολωνία. «Βγάλαμε όλες ταυτόχρονα τα ρούχα μας. Δεν φοβηθήκαμε», όπως λέει. Η προσπάθεια όμως άξιζε τον κόπο, σύμφωνα με την ίδια καθώς με τη διαμαρτυρία τους κατάφεραν να στρέψουν τα βλέμματα των ΜΜΕ και της κοινωνίας στο πρόβλημα της πορνείας. «Δεν διαδηλώνουμε εναντίον των γυναικών που εκδίδονται, αλλά εναντίον των πελατών τους. Πρέπει να υπάρξει ποινικοποίηση της πορνείας για τον πελάτη, όπως στη Σουηδία», εξηγεί η Κλάρα.

Η φοιτήτρια αντιλαμβάνεται όμως ότι οι διαμαρτυρίες με γυμνά στήθη ενδέχεται να έχουν συνέπειες για την ίδια προσωπικά και την επαγγελματική της σταδιοδρομία. «Μου είναι σαφές ότι γυμνόστηθες φωτογραφίες μου στα μίντια δεν θα άρεσαν στον μελλοντικό εργοδότη μου». Ούτως ή άλλως όμως, όπως λέει, δεν θα ήθελε να εργαστεί για μια επιχείρηση που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δικοί της άνθρωποι αντιδρούν με ανάμεικτα συναισθήματα. Ο φίλος της προτιμά να μην ανακατεύεται στα της φεμινιστικής της δράσης, οι γονείς της όμως φοβούνται τυχόν τραυματισμό της 22χρονης σε ενδεχόμενες συμπλοκές κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας.

Μια νέα γενιά φεμινιστριών

Την απόλυτη στήριξη των γονιών της έχει η 21χρονη Ντέμπι. Ο πατέρας της είναι δημοσιογράφος και οπαδός του κινήματος Femen. Η ίδια θεωρεί εκπληκτικό το γεγονός ότι «μπορεί κανείς να αναδείξει ένα πρόβλημα με τόσο απλό τρόπο».

Η ομοϊδεάτισσά της Πίπα λέει ότι προσχώρησε στο κίνημα καθώς είναι απογοητευμένη από τις φεμινίστριες της παλιάς γενιάς. Η 25χρονη είναι Βρετανίδα και ζει στο Βερολίνο εδώ και δυο χρόνια. Όπως και οι υπόλοιπες, μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών αρκετό καιρό πριν γίνει μέλος της Femen.

Σχεδόν καθημερινά το γερμανικό παράρτημα της φεμινιστικής οργάνωσης στο Βερολίνο δέχεται τηλεφωνήματα δημοσιογράφων που θέλουν να συνομιλήσουν μαζί τους. Απαντήσεις δίνει μέχρι στιγμής μόνον η Αλεξάντρα Σεβτσένκο, η οποία συντονίζει παράλληλα τις διασυνδέσεις μεταξύ των παραρτημάτων σε Γαλλία, Βραζιλία και Ουκρανία.

Πηγή: Deutsche Welle

Via: newpost.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~XjsyF$2KP

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply