Η γαλλική Ακροδεξιά φέρνει «πολιτικό σεισμό»

ΠΑΡΙΣΙ. «Ο κυρίαρχος λαός μίλησε ξεκάθαρα», είπε χθες η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας αναδείχθηκε πρώτο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Το ιστορικό ποσοστό του 25%, που εξασφάλισε το FN, του επιτρέπει να στείλει 23 με 25 ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.

Για «πολιτικό σεισμό» έκαναν χθες λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ, μεταδίδοντας τα πρώτα αποτελέσματα που έφερναν το κεντροδεξιό UMP στη δεύτερη θέση με 20%, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα στην τρίτη θέση με μόλις 15% και το Μέτωπο της Αριστεράς με 6,6%. Στις πρώτες της δηλώσεις, η κ. Λεπέν κάλεσε τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να παραιτηθεί, διαλύοντας την Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

«Πρόκειται για μία ζοφερή ημέρα για τη δημοκρατία», είπε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, χαρακτήρισε τη νίκη του Μετώπου «σοκ παγκοσμίου επιπέδου».

Σημαντική άνοδο και καλές εμφανίσεις πραγματοποίησαν ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό FPO κατέλαβε την τρίτη θέση, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, με 19,9% των ψήφων, ποσοστό αυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με αυτό που έλαβε το 2009.

Ηττα υπέστη το ακροδεξιό, αντιισλαμικό PVV του Χεερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, που ήλθε στην τέταρτη θέση λαμβάνοντας 12% των ψήφων, έναντι 18% που είχε εξασφαλίσει πριν από πέντε χρόνια. Πρώτο, με ποσοστό 15,6% των ψήφων, αναδείχθηκε το φιλοευρωπαϊκό κόμμα D66.

Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, με 23%, για να εξασφαλίσει την πρωτιά στις ευρωεκλογές της χώρας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος.

Στη Φινλανδία, την τέταρτη θέση κατέλαβε το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, με 13%, με τους ψηφοφόρους να δίνουν την πρώτη θέση στη συντηρητική φιλοευρωπαϊκή συμμαχία ΚΟΚ, με 22,7%. Στην Ιταλία, σύμφωνα με την εταιρεία EMG, το κυβερνών PD του Ματέο Ρέντσι εξασφαλίζει 33%, με το λαϊκίστικο, αντιευρωπαϊκό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο να λαμβάνει 26,5% και τη Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι στο 18%. Στην Ουγγαρία, παρά την ισχυρή εμφάνιση που πραγματοποίησε το συντηρητικό Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν με 53%, ανησυχία προκαλεί στους παρατηρητές η δεύτερη θέση του ακροδεξιού «Τζόμπικ», με 15,22% των ψήφων. Στη Σουηδία, το αντιμεταναστευτικό-ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φαίνεται ότι εκλέγει για πρώτη φορά βουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας το 7% των ψήφων, ποσοστό αυξημένο κατά 3,27% σε σχέση με τις εκλογές του 2009.

Τέλος, στο Βέλγιο, μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν χθες παράλληλα με τις ευρωεκλογές, αναδείχθηκε το N-VA των ολλανδόφωνων του Μπαρτ ντε Ουέβερ, ενώ το ακροδεξιό Vlaams Belang σημείωσε μεγάλη καθίζηση στα ποσοστά του.

Via: kathimerini.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~6W55j$57q

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply