Προσδοκίες διεξόδου στην τετραμερή συνάντηση της Γενεύη για την …

Ξεκίνησε, με μικρές προσδοκίες διεξόδου, η τετραμερής συνάντησης για την ουκρανική κρίση στην Ελβετία, την ώρα που η κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες επιδεινώνεται με αιματηρές συγκρούσεις και η Δύση απειλεί τη Μόσχα με νέες κυρώσεις. Επιμένει η Ρωσία, διά στόματος Πούτιν, πως δεν έχει εμπλοκή στη νέα κλιμάκωση, ενώ ο Λαβρόφ παραλίγο να γίνει δεκτός από διαδηλώτριες της Femen στη συνάντηση στην Ελβετία με αξιωματούχους του Κιέβου, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η τετραμερής συνάντηση είναι η πρώτη του είδους της από την έναρξη της ουκρανικής. Στη Γενεύη θα συνομιλήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, ΗΠΑ, Ουκρανίας και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ.

Πριν την έναρξη της τετραμερούς, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Άστον συναντήθηκε με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Συνάντηση με τον Κέρι είχε και ο ουκρανός ΥΠΕΞ Αντρίι Ντεστσούτσια.

Ο Λαβρόφ ήταν το τελευταίος των τεσσάρων που έφτασε στην τετραμερή -λίγο πριν, όπως μεταδίδει το Reuters, η ελβετική αστυνομία απομάκρυνε ακτιβίστριες της Femen μπροστά από το ξενοδοχείο που θα γίνονταν οι συναντήσεις που σκόπευαν να «χτυπήσουν» με γυμνόστηθη διαμαρτυρία κατά την άφιξη του ρώσου ΥΠΕΞ.

Η διπλωματία όλων των πλευρών έχει ρίξει τις προσδοκίες από τη Γενεύη ενώ η Δύση απειλεί με επιβολή κυρώσεων άμεσα, ακόμη και την επομένη της συνάντησης εάν δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος.

Ήδη φτάνοντας στη Γενεύη, ο ουκρανός ΥΠΕΞ επανέλαβε τις κατηγορίες του Κιέβου πως η Μόσχα «εξάγει τρομοκρατία» στην ανατολική Ουκρανία και κάλεσε σε απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία -δείχνοντας πως το ζήτημα της προσάρτησης της χερσονήσου θα τεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Ο Ντεστούτσια υπογράμμισε ωστόσο πως το Κίεβο αναγνωρίζει τη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία, λέγοντας πως είναι «ο μόνος δρόμος» για εξομάλυνση της κατάστασης.

Εκρυθμη η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία

Αναφορές και από τις δύο πλευρές έρχονται για νεκρούς στη Μαριούπολη, μετά από συγκρούσεις με φιλορώσους υπό θολές συνθήκες.

Παράλληλα, το Κίεβο αναφέρει ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση «περίπου δέκα Ρώσοι με εμπειρία στις υπηρεσίες πληροφοριών», χωρίς να διευκρινίζει πού ή πότε τέθηκαν υπό κράτηση οι εν λόγω άνδρες.

Συγκλίνουσες αναφορές δείχνουν ότι απόπειρα εφόδου φιλορώσων σε στρατιωτική βάση στη Μαριούπολη τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέληξε σε πυροβολισμούς.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών μιλά, με ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης, για τρεις νεκρούς και δεκάδες συλληφθέντες. Τα ρωσικά ΜΜΕ από την πλευρά τους μιλούν για τουλάχιστον έναν νεκρό -κατά άλλες αναφορές, τέσσερις- από τις συγκρούσεις.

Ο Αρσέν Ασάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τρεις επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 τέθηκαν υπό κράτηση». Κατά τον Ασάκοφ, το πλήθος αριθμούσε περίπου 300 άτομα.

Το ρωσικό RT μιλά για έναν νεκρό, το Interfax για τέσσερις. Στα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδονται ερασιτεχνικά βίντεο στα οποία ακούγονται πυροβολισμοί και φαίνεται να πέφτουν βόμβες μολότοφ.

Όπως φαίνεται από όλες τις αναφορές, το περιστατικό συνέβη σε βάση της εθνοφρουράς έξω από τη Μαριούπολη, με πλήθος φιλορώσων να πολιορκεί τη βάση καλώντας σε παράδοση τους στρατιώτες, οι οποίοι και απάντησαν με πυρά.

Κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή - «δέκα Ρώσοι υπό κράτηση»

Η Μαριούπολη είναι μία από τις δέκα πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, που σιγά σιγά «γλιστρούν» από την κυριαρχία του Κιέβου, με φιλορώσους να έχουν καταλάβει τον έλεγχο κυβερνητικών κτιρίων.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί ανοικτά τη Ρωσία πως υποκινεί τις ταραχές ενώ η Μόσχα υποστηρίζει πως δεν έχει καμία εμπλοκή στις «αυθόρμητες κινητοποιήσεις», όπως τις χαρακτηρίσει.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών SBU ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι έχουν συλληφθεί «περίπου δέκα ρώσοι υπήκοοι» με σχέση με μυστικές υπηρεσίες.

«Όλοι τους, Ρώσοι, με ρωσικά διαβατήρια, έχουν εμπειρία στη συλλογή πληροφοριών»
, είπε, σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος, λέγοντας πως η υπόθεση ερευνάται.

Via: tovima.gr


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~YTbAK$53n

This entry was posted in GR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply